Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Latest Posts

Στην Αθήνα η εικαστική εγκατάσταση «La bella Greca ή ό,τι απέμεινε» αφιερωμένη στη Μαντώ Μαυρογένους

Τα μονοπάτια της ζωής και της δράσης, που ακολούθησε μία από τις ελάχιστες αναγνωρίσιμες ηρωίδες του 1821, η Μαντώ Μαυρογένους, ακολουθούν η εικαστικός Ειρήνη Τσιράκη και η performer Φρόσω Ζαγοραίου έχοντας δημιουργήσει μια εικαστική εγκατάσταση που, σε συνδυασμό με την performance και το video art, θα παρουσιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για μια ακόμα δράση υποστήριξης της τέχνης και του πολιτισμού, που έχει ενταχθεί στο επετειακό πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Στόχος των δημιουργών του έργου «La bella Greca ή ό,τι απέμεινε» είναι η παρουσίαση της ηρωίδας, ως εικόνας – συμβόλου, φορέα και εκφραστή διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων που με την ίδια δύναμη παραμένουν επίκαιρα. Με σημείο εκκίνησης μια λιθογραφία του Adam Friedel, η εικαστικός Ειρήνη Τσιράκη δημιουργεί έργα στα οποία ξεδιπλώνει πτυχές της προσωπικότητας της ηρωίδας, συνδυάζοντας τη ζωγραφική, τη μονοτυπία και το κολλάζ. Η Μαντώ συναντά σημαντικές γυναίκες και συνδιαλέγεται μαζί τους, αναπτύσσοντας μια διαχρονική σχέση ανταλλαγής ιδεών και αξιών. Το νήμα από την performance της Φρόσως Ζαγοραίου λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, διεισδύει στην πολυπλοκότητα των ζωγραφικών έργων και τα συσχετίζει μορφολογικά και εννοιολογικά με αυτή. Η performance έχει βιντεοσκοπηθεί και προβάλλεται στο πλαίσιο της εγκατάστασης ως video art – ντοκουμέντο.

Την παραγωγή της σύνθετης καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας υλοποίησε η θεατρική ομάδα «Αστροναύτες» και την επιμέλεια έχει ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης. Ενδυματολόγος είναι η Ολυμπία Σιδερίδου και την κινηματογράφηση έκανε ο Στέφανος Κοσμίδης.

Το καλοκαίρι του 2021, η έκθεση ταξίδεψε στα νησιά Τήνο, Μύκονο και Πάρο, όπου έζησε, έδρασε και αναπαύτηκε η κυκλαδίτισσα ηρωίδα. Στη συνέχεια, το Δεκέμβριο 2021 παρουσιάστηκε στα Χανιά, όπου λειτούργησε ως προάγγελος του τριετούς εικαστικού προγράμματος 2021-2024 «Κρητομυθολογικά του Γ.Π. Μαρκαντωνάκη». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και θέτοντας στο προσκήνιο τη γυναικεία διάσταση του καλλιτεχνικού έργου, η εικαστική εγκατάσταση προβάλλεται στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή | 09:00 -17:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ενώ η προσέλευση θα γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH