Tuesday, June 25, 2024

Latest Posts

Ο Γιώργος Τζαβάρας σκηνοθετεί Άλκη Ζέη «Κοντά στις Ράγιες» στο Θέατρο Άλφα

Το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Κοντά στις Ράγιες» μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του θεάτρου ΑΛΦΑ – Ληναίος-Φωτίου κάνοντας τη διαφορά, μιάς και το 2023 έχει χαρακτηριστεί ως λογοτεχνικό έτος της συγγραφέως. Με αφορμή την καταπληκτική ιδέα της μετουσίωσης αυτής, ο σκηνοθέτης του θεατρικού Έργου Γιώργος Τζαβάρας ξεδιπλώνει τις σκέψεις του γι΄αυτή τη συγκινησιακή παιδική θεατρική παράσταση, με τα πολλά θέματα που θίγει η καταπληκτική συγγραφέας.

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη. Με ποιο κριτήριο επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο για να το παρουσιάσετε στην παιδική σκηνή του θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ3

Με αφορμή το λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη πρώτα ήρθε η συνειδητοποίηση μεταξύ εμού και των συνεργατών μου, του πόσο όλοι αγαπάμε και την Άλκη και το έργο της. Οπότε η σκέψη ήταν να ανεβάσουμε ένα έργο της Άλκης. Και το Κοντά στις Ράγιες επιλέχθηκε γιατί αποτελεί μια όμορφη πρόκληση. Δεν έχει ξανανέβει στο θεατρικό σανίδι, αλλά πέρα απ’ αυτό είναι ένα έργο που διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντάς το πραγματικά με συγκίνησε, με κέντρισε και έκανε να το οραματίζομαι πάνω σε μια θεατρική σκηνή.

Ποια είναι τα κεντρικά θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Το Κοντά στις Ράγιες είναι ένα ταξίδι δύο χρόνων στη ζωή ενός δεκάχρονου παιδιού. Είναι τόσα πολλά τα θέματα που ενυπάρχουν στο έργο. Η σχέση του παιδιού με την οικογένεια και ιδιαζόντως με τον πατέρα, η ένταξη στο σχολικό περιβάλλον και η σχέση με το δάσκαλό αλλά και το συμμαθητή και ο εναγκαλισμός της διαφορετικότητας, η βουτιά στην κοινωνία και τις ανισότητές της, τι σημαίνει ξενοφοβία και τόσα άλλα. Είναι μοναδικός ο τρόπος που η Άλκη Ζέη μεσα σε μια ιστορία που μας κάνει εύκολα να ταυτιζόμαστε μαζί της θα λέγαμε πως θίγει θα τολμούσα να πω το σύνολο των εκφάνσεων στην πορεία ενός παιδιού κατά την ένταξη του στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία.

Konta stis ragies 1 scaled

Πως συνδέεται το σημερινό παιδί με ένα έργο που πρωτοεκδόθηκε το 1977;

Μπορεί να αλλάζουν τα ονόματα και οι εποχές, αλλά τα θέλω, τα όνειρα και οι σκέψεις των παιδιών επιτρέψτε μου να πω πως παραμένουν περίπου τα ίδια. Από την πλευρά μας κάναμε πιστεύω το καλύτερο δυνατόν για να τα επικοινωνήσουμε όλα αυτά χωρίς να δυσκολεύουμε το θεατή και χωρίς φυσικά να απαιτείται από το παιδί αλλά και το γονιό να έχει εντρυφήσει στην εποχή του έργου για να συνδεθεί με την παράσταση.

Τι παράσταση να περιμένουμε;

Να περιμένετε ένα μαγικό, χρωματιστό ταξίδι πάνω σε ράγιες φτιαγμένες από όνειρα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που μεταμορφώνουν ακόμα και τις καθημερινές καταστάσεις σε παραμυθένια περιστατικά. Περιμένετε να δείτε έναν πλούσιο κόσμο να εμφανίζεται μπροστά σας με σκηνικά και κοστούμια εξαιρετικά, με μουσική και τραγούδι και έξι ηθοποιούς να ενσαρκώνουν είκοσι έναν ρόλους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ2

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το θέατρο για παιδιά;

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Οι θεατρικές μνήμες που έχω παρακολουθώντας θέατρο όταν ήμουν παιδί είναι ακόμη μέσα μου τόσο έντονες και ζωντανές περισσότερο κι απ’ αυτές που απέκτησα στην ενήλικη ζωή. Αυτή και μόνο η σκέψη δηλαδή, το πόσο έντονα μπορεί να εντυπωθεί μια εικόνα, μια φράση ή μια σκέψη στο μυαλό και την ψυχή ενός παιδιού με κάνει να θέλω να φτιάχνω κι εγώ όσο καλύτερα μπορώ παραστάσεις για παιδιά. Με την ελπίδα να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο ωραία να γινεται. Τη δική μου πάντως σίγουρα την κάνουν.

Ποιες άλλες παραστάσεις για παιδιά έχετε σκηνοθετήσει;

Έχω σκηνοθετήσει τον Ραφτάκο των Λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου, παράσταση που παίζεται μέχρι και σήμερα, και για μεγαλύτερα παιδιά μια διασκευή του Chris Cooper στο εμβληματικό έργο της Μαίρη Σέλλευ «Φράνκενσταιν» που ανέβηκε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τι πιστεύετε ότι θα πάρει έχει πάρει ένα παιδί αλλά και ένας ενήλικας φεύγοντας από την παράσταση;

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Πιθανόν τη σκέψη πως ακόμα κι όταν τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα., γύρω μας υπάρχει ένας θαυμαστός κόσμος να ανακαλύψουμε γεμάτος υπέροχους ανθρώπους που μπορούν να γίνουν φίλοι μας, πως τα όνειρα είναι καμιά φορά εξίσου δυνατά με την πραγματικότητα και πως αν είμαστε ανοιχτοί σε ανθρώπους γύρω μας, πολλές φορές πολύ διαφορετικούς από εμάς, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μας εκπλήξουν θετικά.

Συντελεστές του έργου:

Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κυδωνάκης
Κίνηση: Άννα Ανουσάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιλιάνα Παζαρζή
Φωτογραφίες- Trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Γραφίστας: Δημήτρης Παγγές
Οργάνωση – επιμέλεια προωθητικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Παραγωγή: Stageworks Entertainment Group

Παίζουν οι:

Αλέξανδρος Βαμβούκος, Τάσος Θεοφιλάτος, Γιώργος Κυδωνάκης, Μαρία Κυρώζη, Βασιλική Χρυσικού, Τσαμπίκα Φεσάκη.

Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές 6+
Παραστάσεις από Οκτώβριο 2023

Κάθε Σάββατο στις 15:00 για το κοινό
Δευτέρα έως Παρασκευή οργανωμένες παραστάσεις σχολείων.
Τηλ κρατήσεων για σχολεία και συλλόγους: 210 3803197 (επικοινωνία Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 έως 14.00)

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]