Sunday, July 21, 2024

Latest Posts

Ξεκινά την επέλασή της η κακοκαιρία Elias – Γιατί είναι επικίνδυνη

Συναγερμός έχει σημάνει εξαιτίας της «ψυχρής λίμνης» που θα προκαλέσει νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και θα επηρεάσει τόσο την ήδη χτυπημένη από την κακοκαιρία Daniel Θεσσαλία όσο και την Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε (ΕΜΥ) το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Η νέα κακοκαιρία ονομάστηκε Elias και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα υπολογίζεται να πέσουν αυτές τις ημέρες 300-500 τόνοι νερού. Ήδη χθες το απόγευμα οι κάτοικοι σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, της Θεσσαλίας και της Εύβοιας έλαβαν μήνυμα του 112 σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σήμερα γιατί τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στη Θεσσαλία και στη βόρεια-βορειοανατολική Στερεά αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Σε ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ3 αναφέρει ότι το επόμενο τριήμερο θα πέσει στη Θεσσαλία γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που «έδωσε» στην περιοχή η κακοκαιρία Daniel. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά!

Το ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια και σε ποιες περιοχές κατά την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρεία ποικιλία γεωμορφολογικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ιδιότητες του εδάφους καθορίζουν τελικά το πόσο “ευάλωτη” θα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλημμύρες.

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επομένως να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την “ευπάθεια” και το βαθμό κορεσμού του εδάφους από το πολύ νερό μιας περιοχής καθώς όπως παρατηρήσαμε άλλωστε στη Θεσσαλική πεδιάδα τις τελευταίες ημέρες, αν και μέρος του νερού απελευθερώθηκε πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης, σε αρκετές ακόμα περιοχές κατάφερε να κατακρατηθεί.

Είναι γνωστό ότι διήθηση του νερού στο έδαφος εξαρτάται από τη σύστασή του. Η αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χούμο, τον τύπο, το πάχος και την πυκνότητα του εδάφους. Το μέγεθος και το σχήμα των κοιλοτήτων στο έδαφος καθορίζουν επίσης τις ιδιότητες αποθήκευσης. Εάν το έδαφος είναι κορεσμένο, το νερό δεν μπορεί να διηθηθεί και ρέει απευθείας σε υδάτινους αποδέκτες.

Ισχυρές βροχοπτώσες σε κορεσμένα από το νερό εδάφη καθώς και η εισροή από πολλούς παραπόταμους και ρέματα οδηγούν όπως είναι φυσικό σε ευκολότερη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Εάν το υδατόρευμα δεν έχει χώρο για να υπερχειλίσει και δεν υπάρχουν φυσικές δυνατότητες συγκράτησης, όπως βλάστηση στις όχθες, στενώσεις ή μαιάνδρους για να επιβραδύνουν τη ροή, τότε αυτό μπορεί να υπερχειλίσει στις όχθες του και να προκληθούν πλημμύρες.

Σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας- βορειοανατολικής Στερεάς όπου φαίνεται να δέχονται και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο, η μεγάλη κλίση προκαλεί συχνά ταχεία αποστράγγιση και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες στα χαμηλότερα υψομετρα και στις πεδινές περιοχές!»

Η «ψυχρή λίμνη» και τα στάδια της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το meteo.gr η «ψυχρή λίμνη» που από χθες σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων. Έτσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία και κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας, η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες. Από την Τετάρτη τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη η κακοκαιρία θα έχει τρία στάδια. Από σήμερα θα επηρεαστούν τμήματα της Κεντρικής χώρας δηλαδή περιοχές που βρίσκονται από την Πελοπόννησο και πάνω, όπως η περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, η Θεσσαλία, η Δυτική και Κεντρική Στερεά και τα βορειότερα τμήματα της Πελοποννήσου.
Το δεύτερο στάδιο, θα ξεκινήσει αύριο και σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη θα έχουμε μια γενίκευση των ισχυρών φαινομένων. «Θα μπορούσαμε να πούμε κυρίως προς τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα δηλαδή μέσα στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, η περιοχή της κεντρικής και ηπειρωτικής χώρας και η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος και φτάνουν τα φαινόμενα μέχρι τα δυτικότερα τμήματα της Κρήτης». Το τρίτο στάδιο θα είναι από την Τετάρτη και «τα φαινόμενα θα επιμείνουν και θα μετατοπιστούν προς τα ανατολικά. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η κεντρική και βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, οι Σποράδες και ακόμη και οι Κυκλάδες».

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]