Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Latest Posts

Βουλγαρία: Μέχρι το 2027 θα κλείσουν 28 δημόσια ψυχιατρεία και άλλα ιδρύματα, μετά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση των ασθενών

Η Βουλγαρία μέχρι το 2027 θα κλείσει 28 δημόσια ιδρύματα για άτομα με νοητική υστέρηση ή για ψυχιατρικούς ασθενείς, μετά την καταδικαστική για τη χώρα έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακοίνωσαν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές.

«Άσκηση βίας από το προσωπικό, απομόνωση, κακή υγιεινή, οσμή ούρων, χρήση μη εγκεκριμένων φαρμάκων». Στην ανακοίνωσή τους οι βουλγαρικές αρχές επιβεβαιώνουν την κακομεταχείριση των ασθενών, την οποία κατήγγειλε ο πανευρωπαϊκός οργανισμός που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) εξέφρασε τη λύπη της γιατί δεν διαπίστωσε πρόοδο στις πρακτικές που ακολουθούσαν αυτά τα ιδρύματα, μετά την τελευταία αποστολή της, το 2005. Παρατηρήθηκε πάντως μια μικρή βελτίωση σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς ήταν αλυσοδεμένοι στο κρεβάτι τους και τους ξυλοκοπούσαν με ραβδιά. «Οι βοηθοί νοσηλευτές ήταν αγενείς» απέναντι στους τροφίμους, «τους έσπρωχναν ή τους χαστούκιζαν, τους έδιναν μπουνιές και κλοτσιές», ανέφερε η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχιατρικής είχε εκφράσει ανησυχίες για την απομόνωση των τροφίμων και την απουσία δραστηριοτήτων σε αυτού του είδους τα ιδρύματα. Η κυβέρνηση ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις, ένα σχέδιο το οποίο προς το παρόν είναι υπό έγκριση από το κοινοβούλιο.

Το 2016, υπό την πίεση μη κυβερνητικών οργανώσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βουλγαρία έκλεισε το τελευταίο από τα γιγαντιαία κέντρα για εγκαταλειμμένα παιδιά με αναπηρίες, μια δομή «κληρονομιά» του κομμουνιστικού καθεστώτος. Όμως το πρόβλημα παρέμεινε: πολλές μκο καταγγέλλουν συχνά την κακομεταχείριση των τροφίμων στα νέα ιδρύματα, που είναι πιο μικρά σε μέγεθος αλλά στερούνται ειδικευμένου προσωπικού.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH