Monday, June 17, 2024

Latest Posts

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πάνω από ένα μήνα τον ερευνούσαν οι Αρχές – Ο ρόλος του Child Protection System

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση πως ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Βασίλης Παπαθεοδώρου κατηγορείται για υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου προφυλακίστηκε πριν μερικές ημέρες καθώς δεν έπεισε τον ανακριτή πως τα βίντεο με παιδική πορνογραφία που είχε στην κατοχή του, τα είχε για να γράψει ένα… νέο βιβλίο.

«Ήθελα να δείξω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την επιλογή των πράξεών του και της ζωής του», έλεγε ο ίδιος το 2012 σε δημοτικό σχολείο στην Κοζάνη.

Είναι το μήνυμα που έδινε μέσω των βιβλίων του στα παιδιά. Η δική του επιλογή ωστόσο οδήγησε τον ίδιο στη φυλακή και «πάγωσε» για μια ακόμη φορά ολόκληρη την κοινωνία.

Στην κατοχή του πολυβραβευμένου λογοτέχνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες αρχεία με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

«Τα έχω χάσει κυριολεκτικά. Πραγματικά τρελαίνομαι με όλα αυτά που ακούω καθημερινά. Πρέπει κάπως να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνουν όλα πολύ πιο αυστηρά και να κλείνονται και κάποιοι στη φυλακή κι όχι να τους αφήνουν ελεύθερους», λέει η γνωστή ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη.

Ένα μήνα τον ερευνούσαν οι Αρχές

Πάνω από ένα μήνα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούσε εξονυχιστικά τις κινήσεις του συγγραφέα ενώ έφτασαν στα ίχνη του μετά από πληροφορίες που είχαν από το εξωτερικό.

Κάνοντας έφοδο στο σπίτι του όμως έμειναν άφωνοι καθώς στον υπολογιστή του βρέθηκαν περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Έγινε άρση απορρήτου επικοινωνιών και οι αστυνομικοί με το βούλευμα πήγαν στην κατοικία του κυρίου, του έκαναν κατ’ οίκον έρευνα κι εκεί βρήκαν κι άλλα μέσα. Δεν είναι μόνο αυτό που εντόπισε η δίωξη αλλά απ’ ότι είδα στις πληροφορίες λένε ότι είναι κι άλλο υλικό παιδικής πορνογραφίας», λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος CSI Institute.

Ο συγγραφέας μετά τη σύλληψή του δήλωσε πώς κατέβαζε το πορνογραφικό υλικό επειδή σκόπευε να γράψει ένα καινούριο βιβλίο με σχετική θεματολογία. Δεν έπεισε όμως τον ανακριτή, που διέταξε την προφυλάκισή του στις φυλακές Τριπόλεως.

«Ο λόγος για τον οποίο, ο ίδιος είπε ότι εγώ ήθελα να έχω πρωτογενές υλικό για να μπορέσω να δω τις περιγραφές και να συμπληρώσω κάτι με καταγγελτικό πρόσημο. Για τον κ. Παπαθεοδώρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, δεν υπήρξε καμία υπόνοια ή νύξη ότι έχει εκδηλώσει ένα ύποπτο βλέμμα προς ανήλικο παιδί», είπε ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δικηγόρος του συγγραφέα.

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ2

Βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικού και νεανικού μυθιστορήματος, με πέντε μάλιστα από τα μυθιστορήματά του να διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου.

«Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τις αθώες παιδικές ψυχές», είπε ο Κώστας Κρομμύδας, συγγραφέας.

Μέχρι τη σύλληψή του, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ήταν υπεύθυνος παιδικού βιβλίου στον γνωστό εκδοτικό οίκο Καστανιώτη, ο οποίος με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή τη λύση της συνεργασίας του με τον συγγραφέα.

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία. Η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ο 53χρονος γεννήθηκε στην Αθήνα και θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολυβραβευμένους στην παιδική λογοτεχνία συγγραφείς. Τα λόγια του μέσα από τα παιδικά βιβλία του, οι συνεντεύξεις του δε μαρτυρούσαν με τίποτα την σκοτεινή δράση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και τον οδήγησε στις φυλακές.

Το σύστημα Child Protection System

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής τότε και με βεβαιότητα οι Αρχές προχώρησαν στην υπόθεση ώστε να μην ξεφύγει τίποτα από την έρευνά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό, που γέμισε δύο σκληρούς δίσκους με αυτό, ήταν από το εξωτερικό και είχε παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 με 12 ετών.

Η απολογία του γνωστού συγγραφέα

«Ουδέποτε έχω προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή, διακίνηση αυτών των αρχείων. Ο λόγος ύπαρξής τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην δημιουργία ερεθισμάτων για την συγγραφή βιβλίου σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου:

-πώς μπορεί ένα νεαρό παιδί να ξεγελαστεί και να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης-κατά πόσο μπορεί να κατανοήσει την πραγματική διάσταση της κατάστασης
-αν έχει το γνώθι σαυτόν
-τα συναισθήματα που βιώνει
-και ποιος είναι ο ρόλος των γονέων σε όλο αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων στην απολογία του.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]