Monday, June 17, 2024

Latest Posts

Με τρακτέρ και drone στα χωράφια: Η ελληνική start-up που βελτιώνει την αγροτική παραγωγή

Η τεχνολογία τάσσεται στο πλευρό του αγρότη όλο και πιο ενεργά. Σε μια εποχή με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, που γίνεται π.χ. μεγάλη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η παραγωγή και να αντιμετωπισθεί πιο εύκολα ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης, ή στην καλύτερη περίπτωση να επηρεασθούν θετικά οι τιμές των αγαθών, η ελληνική start up σκηνή αναζητά, βρίσκει και παρέχει λύσεις.

Η GEP Unmanned Technologies, μια νεοφυής εταιρεία με αντικείμενο της τα Drones in Agriculture, ανήκει σε αυτόν τον τομέα. Τι ακριβώς κάνει; Το σύστημα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (data-collecting UAV’s με expertise στην γεωργία… ακριβείας) που έχει αναπτύξει συνεισφέρει δραστικά στην χαρτογράφηση αγροτικών περιοχών και καλλιεργειών. Και όπως αναφέρει ο ιδρυτής και CEO της Γιώργος Παπαδημητρόπουλος στο newmoney, μεταξύ πολλών άλλων, οι πελάτες της GEP Unmanned Technologies επιβεβαιώνουν μια, κατά μέσο όρο, αύξηση της τάξης του 8-12% στην ποσότητα παραγωγής και μια αντίστοιχη μείωση σε χρήση σκευασμάτων μέσα στο 1ο έτος χρήσης των drones της.

Από τους ωφελουμένους του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, αλλά και νικήτρια σε σχετικό πρόσφατο διαγωνισμό στην κατηγορία start up, αναπτύσσει ήδη τα τελευταία χρόνια συνεργασίες είτε με μεγάλες ή και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες διαθέτουν γεωπονικές εφαρμογές προς την αγορά, είτε και απευθείας με αγρότες. Εκδηλώνεται, δε, επενδυτικό ενδιαφέρον για την GEP Unmanned Technologies από funds, με τις συζητήσεις να είναι σε εξέλιξη χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Ακολουθεί η συνέντευξη στον κ. Παπαδημητρόπουλο από το newmoney.gr και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Κοσμετάτο:

Κύριε Παπαδημητρόπουλε, πώς ακριβώς λειτουργεί το project της GEP Unmanned Technologies, τι προσφέρει και σε ποιους απευθύνεται;

Η GEP Unmanned Technologies αποτελεί μια start-up που κατασκευάζει drone για γεωπόνους και καλλιεργητές. Tα drones αυτά έχουν στόχο να συμβάλλουν στην άμεση αύξηση της γεωργικής παραγωγής, με παράλληλη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και φυσικών πόρων.

Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω της χαρτογράφησης και της ταχείας καταγραφής -με τη βοήθεια των drones- της υγείας των φυτών και κατ’ επέκταση των καλλιεργειών.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεργάζεστε απευθείας με αγρότες; Με επιχειρηματικούς ομίλους;

Από το 2016 είμαστε ενεργοί εμπορικά με το γεωργικό μας drone. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα drones μας χρησιμοποιούνται από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ οι περισσότεροι πελάτες μας βρίσκονται στο εξωτερικό και ως επί το πλείστον πρόκειται για εταιρείες που παρέχουν γεωπονικές εφαρμογές. Επιπλέον, περίπου 20% των πελατών μας είναι αγρότες που έχουν προμηθευτεί τα drone μας για ιδία χρήση. Είναι σημαντικό για μας ότι οι πελάτες μας αναφέρουν, κατά μέσο όρο, μια αύξηση του 8-12% στην ποσότητα παραγωγής και μια αντίστοιχη μείωση σε χρήση σκευασμάτων μέσα στο 1ο έτος χρήσης των drones μας.

Υπήρξε κάποια αφορμή που σας κινητοποίησε; Ποιοι είναι οι συντελεστές της GEP Unmanned Technologies;

Αφορμή για να ασχοληθούμε με τον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή τα drone για γεωπόνους και καλλιεργητές, ήταν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των ξεπερασμένων μεθόδων παραγωγής. Θεωρήσαμε ότι η παρωχημένη εικόνα που παρουσιάζει ο γεωργικός τομέας, μακριά από την πρόοδο της τεχνολογίας, μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ με τη χρήση συστημάτων drone. Έτσι, το 2016 συστάθηκε η ομάδα της GEP και κατασκευάσαμε την πρώτη έκδοση του συστήματος (GEP-4/2).

Όσο για την ομάδα μας, στην GEP Unmanned Technologies, είμαστε μια σφιχτή και δεμένη ομάδα, όπως απαιτεί η δομή κάθε start-up, τουλάχιστον σε αρχικό επίπεδο. Τα 3 κύρια μέλη είναι ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος (Ιδρυτής και CEO), ο Σταύρος Σφακιανάκης (Μηχανολόγος Μηχανικός) και ο Σταμάτης Τζελέπης (Μηχανικός λογισμικού), ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε ένα δίκτυο από ειδικούς για κάθε πτυχή του συστήματος, όπως τον Αθανάσιο Γκέρτση απο το Perrotis College για θέματα γεωπονίας και πολλούς ακόμα συνεργάτες για τεχνικά ζητήματα.

«Θα διπλασιάσουμε χρόνο πτήσης και έκταση σάρωσης»

DRONE ΑΓΡΟΤΕΣ

Με ποιους συνεργάζεστε, σε επίπεδο τεχνολογίας; Σχεδιάζετε να αναπτύξετε περαιτέρω το αντικείμενο σας;

Στους συνεργάτες μας συμπεριλαμβάνονται διάφορες εταιρείες του εξωτερικού, όπως η Mayan Robotics που κατασκευάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για εμάς και η MidOpt που μας παρέχει εξειδικευμένα οπτικά εξαρτήματα για τις κάμερές μας. Παράλληλα, έχουμε συνεργασία με κορυφαίους μηχανικούς στον τομέα της αεροδυναμικής και της μηχανικής μάθησης.

Επίσης, η GEP Unmanned Technologies κατάφερε να είναι η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία start-up του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge 2021 του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, όπου παρουσιάσαμε μια σημαντική καινοτομία, με βάση drones, που μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου.

Το χρηματικό έπαθλο που έλαβε η ομάδα της GEP για την νίκη της, τη βοήθησε στο να αγοράσει καινούρια μηχανήματα για το εργαστήριο, καθώς και πρώτες ύλες για τη δημιουργία περισσότερων drones.

Παραμένοντας προσηλωμένοι στο στόχο μας, στα άμεσα σχέδιά της GEP είναι οι συνεχείς αναβαθμίσεις του drone μας, ώστε να παραμείνει στην αιχμή της τεχνολογίας. Σκοπεύουμε στη νέα έκδοση να διπλασιάσουμε τον χρόνο πτήσης και την έκταση σάρωσης (σ.σ. από τα 45 εκτάρια σήμερα ανά πτήση 20 δευτερολέπτων) αλλά και να συνδυάσουμε νέες τεχνολογίες αποφυγής εμποδίων και τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνουν το drone μας ακόμα πιο αποδοτικό.

Πηγή: newmoney.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]