Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Το «Charles De Gaulle», σε Εθνική Αποστολή…

Επίκαιρη ανάρτηση του καλού συναδέλφου και φίλου Νίκου Σταθούλη για το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle», που είναι πλέον σε Εθνική Αποστολή…

Για την αντιγραφή Κώστας Ντέμος

Ο Σαρλ ντε Γκωλ ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε των Γαλλικών δυνάμεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και υπηρέτησε ως επικεφαλής της Γαλλικής κυβέρνησης από το 1944 έως το 1946 και από το 1958 έως το 1969.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», φέρει το όνομα του μεγαλύτερου Ευρωπαίου πολιτικού μετά το 45, ο οποίος οραματίστηκε μια Ευρώπη των Εθνών από Ατλαντικό μέχρι Ουράλια. Τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρασημοφορημένος ανθυπολοχαγός.
Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αρνήθηκε να αποδεχθεί την ανακωχή που η Γαλλική Κυβέρνηση κήρυξε με την Γερμανία, και έγινε ηγέτης της Εθνικής Αντίστασης.
Μεταξύ του 1944 και του 1946, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή, έγινε επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης, η οποία είχε σκοπό την επανίδρυση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το 1958, σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας για την Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση τον επανέφερε στην εξουσία. Για να αντιμετωπίσει την εθνική αναταραχή, ο ντε Γκωλ εμπνεύστηκε ένα νέο Σύνταγμα και ίδρυσε την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, την τρέχουσα μορφή της Γαλλικής Κυβέρνησης. Κατά την διακυβέρνηση του ντε Γκωλ, η Γαλλία έγινε μια απο τις μεγάλες δυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1965 επανεκλέχθηκε Πρόεδρος, αλλά μερικά χρόνια αργότερα συνέβησαν τα γεγονότα του Μάη του ’68, όπου εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του από φοιτητές και εργάτες οδήγησαν σε γενική απεργία, πολιτική αναταραχή και σχεδόν σε επανάσταση.
Μετά απο αυτό, ο ντε Γκωλ κήρυξε νέες εκλογές, τις οποίες νίκησε. Το 1969 αποσύρθηκε αφού έχασε ένα δημοψήφισμα, και πέθανε έναν χρόνο αργότερα.

Ο Σαρλ ντε Γκωλ θεωρείται η κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Γαλλίας. Η πολιτική ιδεολογία του είναι γνωστή ως Γκωλισμός (Gaullisme) και έχει σημαντική επιρροή στην γαλλική πολιτική μέχρι και σήμερα.
Το Παρίσι στέλνει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.
Το 42.500 τόνων πυρηνικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» είναι η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού.

Πρόκειται για πλοίο υψηλής τεχνολογίας, με μήκος 261 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων.

Έχει τη δυνατότητα να καλύπτει εκατοντάδες ναυτικά μίλια με πλήρη αυτονομία. Μπορεί επίσης να απογειώνει ένα αεροσκάφος ανά 30 δευτερόλεπτα και μέχρι 20 αεροσκάφη σε λιγότερο από 12 λεπτά.

Επίσης διαθέτει ένα σύστημα ατμοπροωθούμενων ή ηλεκτρικών καταπελτών τα οποία υποβοηθούν το αεροσκάφος να φτάσει στην απαραίτητη ταχύτητα απονήωσης.
Για την προσνήωση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών τα οποία φέρουν γάντζους και οι οποίοι συγκρατώνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης.

Το «Charles de Gaulle» επιτρέπει την ανάπτυξη, οπουδήποτε στον κόσμο και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας αεροπορικής δύναμης σε μεγάλη ακτίνα δράσης.

Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αεροσκάφη τύπου Dassault-Breguet Σούπερ Εtendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, αλλά και ελικόπτερα EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση, καθώς και πυραύλους αεράμυνας Aster-15.
Μπορεί επίσης να πραγματοποιεί αποστολές εναντίον χερσαίων στόχων, επιθέσεις των ναυτικών δυνάμεων ή επιχειρήσεις αεροπορικής κάλυψης στην ξηρά και στη θάλασσα.

Το «Charles de Gaulle» βρίσκεται στην υπηρεσία του γαλλικού ναυτικού από το 2001 και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις από το Αφγανιστάν και τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ και τη Συρία όπου αεροσκάφη του έπληξαν στόχους σε προπύργια του Ισλαμικού Κράτους.

Το «κόσμημα» στο στέμμα του γαλλικού ναυτικού καταπλέει στη Μεσόγειο έρχεται εδώ σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα lemarin.ouest-france.fr

Τόσο η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβαν πως η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, μιλώντας την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 τόνισε πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με μια «εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Όπως είπε : «Η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ, απειλεί την κυριαρχία των δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και θέτει δυνητικά σε κίνδυνο το βασικό δικαίωμα που είναι το δίκαιο της θάλασσας» εκτίμησε η Φλοράνς Παρλί.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας τόνισε πως προκειμένου «να υπάρξει διάλογος, θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης. Υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας στα νερά της Μεσογείου. Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα υφαρπαγής ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συνθήκες».

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο φέρει το όνομα του μεγαλύτερου Ευρωπαίου πολιτικού μετά το 1945.

Ο #CharlesdeGaulle οραματίστηκε μια Ευρώπη των Εθνών από Ατλαντικό μέχρι Ουράλια.
Τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, ακριβώς γιαυτό έρχεται εδώ για να επιβεβαιώσει το δόγμα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία».

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]