Monday, February 26, 2024

Latest Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Σε τεντωμένο σχοινί η ενότητα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είσαι εσύ: ο λόγος στους πολίτες» είναι το κεντρικό σύνθημα της σημερινής παρέμβασης στις 18:30 το απόγευμα, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συνομιλώντας με πολίτες, στην Πλατεία Λαού, στο Κερατσίνι, μετά από μια μικρή στάση στον… ΣΕΒ.

Έχοντας επιλέξει μια ελεύθερη συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής και αφού εναποθέσει νωρίτερα ένα λουλούδι στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, ο κ. Κασσελάκης προτίθεται να απαντήσει σήμερα ανοιχτά σε όσα ζητήματα του θέσουν τα μέλη και οι φίλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, αν και άπαντες στοιχηματίζουν πως θα «βομβαρδιστεί» με ερωτήματα για τα εσωκομματικά.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Την επομένη, άλλωστε, του τελεσίγραφου που ο ίδιος απέστειλε προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από ηλεκτρισμένη, με δεδομένο ότι ο κ. Κασσελάκης σήκωσε για πρώτη φορά το γάντι -και μαζί τους τόνους- «δείχνοντας» προς την έξοδο όσους δεν μπορούν να συντονιστούν με τον κομματικό ρυθμό στο εξής. Αιφνιδιάζοντας τάσεις και «φράξιες», «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος» τόνισε ο νέος πρόεδρος του κόμματος σε ανάρτησή του, στέλνοντας ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» κατά τους καλά γνωρίζοντες προς την αριστερή μειοψηφία.

Ώρες πριν ανακοινωθεί η «σκιώδης κυβέρνησή» του, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμάται πως επιθυμούσε έναν καθαρό διάδρομο ως προς την άσκηση πολιτικής, αλλά και ένα «φρένο» στις «χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση», με πρώτη την αμφισημία της. Αυτό το νόημα φαίνεται να είχε η αποστροφή του πως «έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη. Με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της Σύγχρονης Αριστεράς», μετρώντας μέχρι τώρα ουκ ολίγες εστίες εσωστρέφειας από την εκλογή του και εξής.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, το ανάχωμα στην εσωστρέφεια που επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί κενό γράμμα, καθώς τόσο ο πολιτικός χρόνος, όσο και η νωπή του νομιμοποίηση από την κομματική βάση «τον απελευθερώνουν ακόμη και για θαρραλέες τομές» εξηγούσε στο protothema.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς να εξαιρούνται από αυτό το πλαίσιο και οι διαγραφές. Λογοδοτώντας στον «στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει κάθε μέρα», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ο κ. Κασσελάκης δεν είναι μέρος του προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ» εξηγούσε χθες έτερο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε δεν θα διστάσει να κόψει τον «Γόρδιο Δεσμό», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος, ιδίως αν η εσωκομματική ένταση φτάσει στο απροχώρητο.

Χωρίς η κατάσταση στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να απέχει πολύ από αυτό, η «ρίζα του κακού» για την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου και αυτά της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγκειται στις «πρακτικές Κασσελάκη» που κομίζουν «καινά δαιμόνια» στην εσωκομματική λειτουργία. Ακόμη και αν η διάσταση ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «αντιφρονούντες» απηχεί κατά πολύ το κλίμα της κούρσας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις στελέχη της αριστερής πτέρυγας καταλογίζουν στον κ. Κασσελάκη επιδεικτική αγνόηση των κομματικών διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας του κόμματος σε σειρά από επιλογές προσώπων και κατανομής ρόλων.

Τύμπανα πολέμου

Για την «Ομπρέλα», το τελεσίγραφο Κασσελάκη ήχησε μάλλον ως τύμπανο πολέμου, με δεδομένο ότι στελέχη της παρατηρούσαν πως πρόκειται για μια «αντικαταστατική ενέργεια», η οποία αντιβαίνει στο Άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σύμφωνα με το οποίο τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών καταρτίζονται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές και εγκρίνονται από την Κεντρική Επιτροπή. Κάτι ανάλογο, όμως, δεν συνέβη επί ημερών Τσίπρα, όπως υπενθυμίζουν στελέχη της «προεδρικής» πλειοψηφίας, σημειώνοντας πως τα φετινά ψηφοδέλτια είχαν καταρτιστεί από Τριμελή Επιτροπή (υπό τους Μιχάλη Καλογήρου, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη), για να εγκριθούν στην συνέχεια από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο. Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη της «Ομπρέλας», η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κινείται σταθερά στην οδό της υποτίμησης των κομματικών οργάνων, τα οποία δεν έχουν συνεδριάσει υπό τον νέο Πρόεδρο του κόμματος και ενώ επίκειται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH