Πέμπτη, Απρίλιος 22, 2021

Latest Posts

Στις κάλπες οι Ολλανδοί

Ξεκινά σήμερα η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες, ένα τεστ για τον τρόπο με τον οποίο η απερχόμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να αναμένεται να εκλεγεί για μία ακόμη θητεία.

Ημερομηνία των εκλογών είχε οριστεί η Τετάρτη 17 Μαρτίου, όμως η εκλογική διαδικασία τροποποιήθηκε φέτος εξαιτίας της covid-19 και τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν από σήμερα, κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους. Στην Ολλανδία εξακολουθούν να ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, περιλαμβανομένης απαγόρευσης κυκλοφορίας.

 

Η υιοθέτηση αυτού του αμφιλεγόμενου μέτρου στα τέλη Ιανουαρίου έχει πυροδοτήσει τις χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στην Ολλανδία εδώ και 40 χρόνια. Χθες Κυριακή η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού στη Χάγη για να διαλύσει μία ακόμη αντικυβερνητική διαδήλωση.

Ο φιλελεύθερος- συντηρητικός πρωθυπουργός Ρούτε, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, φαίνεται ότι θα καταφέρει να εκλεγεί για τέταρτη θητεία, καθώς η covid-19 κυριαρχεί στη συζήτηση, στρέφοντας την προσοχή των ψηφοφόρων μακριά από άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό που είχε κυριαρχήσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), μεγάλο νικητή με περίπου 25% των ψήφων, πολύ μακριά από το 13% του βασικού του αντιπάλου, του αντιϊσλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.

«Φαίνεται ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι αγαπούν πραγματικά το VVD και τον Ρούτε», εξήγησε ο Αντρέ Κρουβέλ καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρούτε «δεν ωφελείται μόνο από το ‘μπόνους του πρωθυπουργού’», δηλαδή από το γεγονός ότι έχει ήδη βρεθεί σε αυτόν τον θώκο, «αλλά και από ‘μπόνους του κορωνοϊού’, διότι ήταν το πρόσωπο (της κυβέρνησης) στη διάρκεια της πανδημίας».

Πηγή:kathimerini.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH