Tuesday, May 28, 2024

Latest Posts

Σοβαρές ιώσεις στα παιδιά: Γιατί οι παιδίατροι ζητούν την επαναφορά της μάσκας

Συναγερμός έχει σημάνει στους παιδίατρους, καθώς τα μικρά παιδιά «δέχονται επίθεση» από πλήθος διαφορετικών ιώσεων, γεγονός που έχει ωθήσει την Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων να ζητούν να επανέλθει η χρήση της μάσκας.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ζητά την επαναφορά της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους, καθώς διαπιστώνονται αρκετά περιστατικά σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων με πνευμονίες, αλλά και ταυτόχρονη προσβολή παιδιών από δύο και τρεις διαφορετικές ιώσεις.

Μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές, οι νοσοκομειακοί γιατροί στα Παίδων, αλλά και οι ιδιώτες παιδίατροι.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς όπως λένε, η έξαρση αυτή εμφανίζεται νωρίτερα από το αναμενόμενο.

“Έχουμε μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά αυτή τη στιγμή. Και στα ιατρεία μας γίνεται ένας πανικός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Νοσοκομεία”, λέει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας και συνεχίζει:

“Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων, όπως είναι οι πνευμονίες, ωτίτιδες, μαστοειδίτιδες, γαστρεντερίτιδες, λαρυγγίτιδες, ό,τι θέλετε… Και έχουμε και πολλά περιστατικά με βήχα έντονο, μάλιστα για μια εβδομάδα ή 10 μέρες. Ταλαιπωρούνται, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά οικογένειες ολόκληρες. Και περιμένουμε και αύξηση των κρουσμάτων Covid-19”, τονίζει.

Η ανησυχητική αυτή εικόνα οδήγησε τους ιδιώτες Παιδιάτρους να ζητήσουν από το Υπουργείο Υγείας την επαναφορά της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους.

“Όταν κλείσουμε πόρτες και παράθυρα – τώρα που έρχεται το κρύο και τα παιδιά θα συνωστίζονται στους κλειστούς χώρους και θα έχουμε και την πολύ μεγάλη επιβάρυνση από τα παιδικά πάρτι – θα υπάρξει τεράστιο θέμα. Δηλαδή πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Αλήθεια το λέω…”, τονίζει ο γιατρός.

Συνλλοιμώξεις με πάνω από δύο ιούς, γρίπη και πνευμονίες
Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη διασπορά της εποχικής γρίπης, είναι χαρακτηριστική.

Όπως αναφέρεται, στο 12% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα “γριπώδους συνδρομής” ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών μεταξύ 5 και 14 ετών παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία μάλιστα όπως φαίνεται στο διάγραμμα, είναι και εκθετική.

«Η εποχική έξαρση της γρίπης άρχισε πολύ νωρίτερα!», ανέφερε μιλώντας πρόσφατα στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Μαρίζα Τσολιά και πρόσθεσε πως τίθεται σε λειτουργία από τον ΕΟΔΥ σύστημα λεπτομερούς καταγραφής των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Εκτός, όμως, από την έξαρση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής στα παιδιά, πολύ πιο ανησυχητικό χαρακτηρίζει ο γιατρός, το φαινόμενο της ταυτόχρονης λοίμωξης παιδιών από περισσότερους από έναν ή δύο ιούς.

“Βεβαίως έχει εκτοξευθεί η γρίπη, αλλά δεν είναι μόνο η γρίπη. Είναι κι ένα σωρό άλλες ιώσεις: ο RSV, ρινοϊοί, ιοί γαστρεντερίτιδος, παραϊνφλουένζα, που οδηγούν ένα μείγμα που προσβάλλει παιδιά. Νοσηλεύονται μάλιστα στα νοσοκομεία παιδιά με μείγμα ιώσεων. Υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν ταυτόχρονα από τρεις ιούς, για παράδειγμα, RSV, γρίπη, ρινοϊούς μαζί ή κοξάκι”, σημειώνει ο κ. Νταλούκας.

Οι γιατροί έχουν καταγράψει, μάλιστα και αρκετές μικροβιακές λοιμώξεις σε παιδιά, που προκαλούν την πολύ σοβαρή πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

Σύμφωνα με τον Παιδίατρο, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση: “Πρόκειται για σοβαρό μικρόβιο. Έχουμε αρκετές λοιμώξεις με πνευμονιόκοκκο. Έχουμε ωτίτιδες, μαστοειδίτιδες. Άρα λοιπόν εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτή τη στιγμή. Εγώ στους γονείς που έρχονται στο ιατρείο μου λέω “βάλτε στα παιδιά σας μάσκα”. Αλλά όσα φοράνε μάσκα υφίστανται bulling στο σχολείο, αφού δεν φοράει κανένα παιδί”, σημειώνει με έμφαση ο Παιδίατρος.

“Μάσκες για να προσαρμοστούμε σταδιακά στην μετα-πανδημική εποχή”

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, υπάρχουν σήμερα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Δεν έχουν έρθει σε καμία επαφή με τις συνήθεις ιώσεις και δεν έχουν αναπτύξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω των προστατευτικών μέτρων και των μέτρων αποστασιοποίησης.

Θα χρειαστούμε τις μάσκες για να προσαρμοστούμε σταδιακά στην μετα-πανδημική εποχή, όπως λέει:

“Η χρονιά φέτος ήθελε μια σταδιακή προσαρμογή. Υπάρχει ένας πληθυσμός παιδιών τα οποία γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Που δεν νόσησαν από τις συνήθεις ιώσεις, από τις οποίες νόσησαν πιο παλιά τα μεγαλύτερα παιδιά. Γιατί δεν υπήρχαν οι ιώσεις λόγω της πανδημίας και των μέτρων. Άρα λοιπόν αυτά τα παιδιά είναι μεγάλος επίνοσος πληθυσμός. Κινδυνεύουν δηλαδή να κολλήσουν, γιατί δεν έχουν ανοσοποιηθεί. Αν αυτά, λοιπόν, κολλήσουν, συν τα υπόλοιπα παιδιά που ξαφνικά κι αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν ιώσεις περίπου δύο χρόνια, θα γίνει πανικός φέτος. Γιατί να γίνει πανικός;”, αναφέρει.

“Να επανέλθουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους”

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία των Παιδιάτρων στο Υπουργείο Υγείας, οι ευρωπαϊκές αρχές (ECDC) εκτιμούν πως η νέα παραλλαγή του κορονοϊού BQ.1, που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και στη χώρα μας, θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος BQ.1 μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας συχνές επαναμολύνσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, οι Παιδίατροι προτείνουν την επαναφορά της μάσκας στους κλειστούς χώρους, και πιο συγκεκριμένα:

  • Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Την χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
  • Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών

“Εμείς τι να κάνουμε για να προφυλάξουμε τον παιδιατρικό πληθυσμό, για να μην δούμε και κανένα παιδί να μας αφήνει “γειά”; Η μάσκα θα προφυλάξει όλα τα παιδιά από όλους τους ιούς και τον κορονοϊό και τους άλλους. Τα σχολεία είναι οι θερμοκοιτίδες των ιώσεων και των λοιμώξεων. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία τουλάχιστον στο σχολείο να φορέσουν τα παιδιά μάσκα. Κανέναν δεν θα βλάψει για φέτος”, καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Νταλούκας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]