Τετάρτη, Απρίλιος 21, 2021

Latest Posts

Σε τροχιά σταθεροποίησης η πανδημία έπειτα από επτά εβδομάδες ανοδικής πορείας – Τα self test και το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Με όπλο τα self test η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής όπως τα καταστήματα, τα σχολεία και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις.

Μία φορά την εβδομάδα υποχρεωτικό self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι και για ναυτικούς, εστίαση και τουρισμό. Ανοίγει η πλατφόρμα self-testing.gr.

Με την διενέργεια ατομικών τεστ στο σπίτι από τους πολίτες μία φορά την εβδομάδα θα υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης ασυμπτωματικών αλλά και συμπτωτικών ασθενών δηλαδή ανθρώπων που πρόκεται να εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες.

Έτσι θα μπορέσουν οι επιστήμονες να απομονώσουν ανθρώπους και θα είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτιση των επαφών για να προληφθεί η διασπορά του ιού. Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και συμπτωματικά τεστ. Ο πολίτης που έχει πυρετό και συμπτώματα κορονοϊού αλλά το self test είναι αρνητικό θα πρέπει να επαναλαμβάνει μοριακό.

Παράλληλα θα συνεχίσουν οι ελεγχοι του ΕΟΔΥ σε κλειστές δομές αλλά και «κόκκινες περιοχές». «Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», είπε ακόμη, δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» ώστε να έρθει το πολυπόθητο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Συνεπώς η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το άμεσο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων βάζοντας στο τραπέζι τη διπλή μάσκα για κλειστούς χώρους (πχ σούπερ μάρκετ) και self τεστ για εργαζόμενους σε καταστήματα, για τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωτικό, αλλά και για μαθητές και καθηγητές για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό.

Self tests: Το νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων θα συμβάλει το νεο self test, διαθέσιμο για τους πολίτες στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, με το οποίο θα εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στο νέο όπλο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας, εξήγησε πως πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.

Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Σχολεία, λιανεμπόριο και μετακινήσεις με τη μείωση των κρουσμάτων

Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με 23.500 ενεργά κρούσματα, υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, με αυξητικές είτε σταθεροποιητικές τάσεις για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, μαρτυρά πόσο εύκολη είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Το άνοιγμα της επόμενης ημέρας θα κριθεί από τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αν και οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μια μικρή μείωση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία πολλαπλασιάζεται αναπόδραστα από τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Το νέο όπλο του self testing σε συνδυασμό με τα στοχευμένα rapid tests και την εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της COVID-19, γίνονται η ελπίδα για τη σταδιακή επαναφορά οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων χωρίς επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα μερικές εβδομάδες μετά. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα σχολεία και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH