Κυριακή, Απρίλιος 18, 2021

Latest Posts

Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Συστράτευση δυνάμεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου, αναδιαμορφώνεται διαρκώς ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις δραματικά αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία – σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «όλη η Ελλάδα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, το σύστημα Υγείας είναι ένα, εθνικό: νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές, με μέριμνα του ΕΚΑΒ».

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αττική, όπου μαίνεται η επιδημία, τα επόμενα 24ωρα μετατρέπεται ακόμη ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, μετά το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο», σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό, «Ερυθρός Σταυρός» -τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης. Και τη θέση του στις τακτικές εφημερίες καταλαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251», το οποίο πλέον θα νοσηλεύει περιστατικά non covid-19, στις 220 κλίνες που διαθέτει.

Παρότι προ 10ημέρου είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο κορωνοϊού το «Σισμανόγλειο», δυναμικότητας 300 κλινών, με το «Ερρίκος Ντυνάν» να το αναπληρώνει στις εφημερίες για non covid περιστατικά, η ένταση της επιδημίας είναι τέτοια ώστε κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση του υγειονομικού μετώπου στην Αττική.

Αυτήν την εβδομάδα η γραμμή άμυνας του ΕΣΥ έναντι του κορωνοϊού θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με τις δυνάμεις των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, την περασμένη Τετάρτη, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 450 κλίνες για non covid -19 περιστατικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, καθώς και άλλες 100 κλίνες για περιστατικά covid-19, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Οι περισσότερες κλίνες, 300, παραχωρούνται από το Hellenic HealthCare Group (HHG) και αφορούν στα νοσοκομεία «Υγεία», Metropolitan Hospital, «Μητέρα» και Metropolitan General, ενώ έχει προηγηθεί η εξ ολοκλήρου διάθεση του «Λητώ». Η κάλυψη των κλινών θα γίνει σε συνεργασία και με συντονισμό από το ΕΚΑΒ, ενώ η διακομιδή θα διενεργείται στις περισσότερες περιπτώσεις από το στόλο ασθενοφόρων του Ομίλου HHG.

Άλλες 100 κλίνες διαθέτει το «ΙΑΣΩ ΑΕ Group» και 50 ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος έχει ήδη παραχωρήσει το Ιατρικό Περιστερίου.

Σε ό,τι αφορά τις 100 κλίνες Covid-19 παραχωρούνται από τον Όμιλο Ευρωκλινική Αθηνών (60) και από τον Όμιλο Βιοϊατρική (40).

Πλέον, και μετά τη συστράτευση του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας, συνολικά 1.410 κλίνες ΜΕΘ (σε δημόσιες, ιδιωτικές και στρατιωτικές δομές) διατίθενται πανελλαδικά για ασθενείς με λοίμωξη covid-19 αλλά και για όσους χρήζουν νοσηλείας λόγω άλλων προβλημάτων υγείας. Στην Αττική που αποτελεί τη βασική εστία του τρίτου επιδημικού κύματος οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 67%, από 229 σε 381, ενώ οι απλές κλίνες κατά 85%, από 1.600 σε 2.961, χάρη στη δυναμική μορφή του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.

Οι επόμενες επιλογές που δίνει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας είναι η ανάπτυξη 110 πολυδύναμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική και η παράδοση στα νοσοκομεία 900 αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen therapy).

Σε ό,τι αφορά τις πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ, πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια με μηχανήματα που υποστηρίζουν όλες τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών και τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης και απλούς θαλάμους νοσηλείας των νοσοκομείων. Ενδεικτικά, το «Σισμανόγλειο» έχει ενισχυθεί με 10 τέτοιες πολυδύναμες κλίνες.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτό το επιδημικό κύμα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό είναι οι 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, που προμηθεύτηκε πρόσφατα το ΙΦΕΤ, και οι οποίες αποτρέπουν την επιδείνωση και μειώνουν τις πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Η ύστατη επιλογή του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης επιδημίας στην Αττική είναι η ανάπτυξη νοσοκομείων «εκστρατείας» σε στάδια και μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, όπως πχ το ΟΑΚΑ. Το ίδιο σενάριο είχε εξεταστεί και τον περασμένο Νοέμβριο για τη βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τις υγειονομικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη που είχαν δεχθεί χιλιάδες ασθενείς. Το «Βελίδειο» συνεδριακό κέντρο ήταν ένας από τους χώρους που είχε κριθεί κατάλληλος για να μετατραπεί σε νοσοκομείο «εκστρατείας».

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH