Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Latest Posts

Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα αν ανοίξουν τα σχολεία – Στη χώρα υπάρχουν 30.000 με 50.000 ενεργά κρούσματα

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα αύξησης ακόμη και μέχρι τα 2.000 κρούσματα έως μέσα Μαρτίου», προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των γυμνασίων και λυκείων, με φόντο τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σενάριο περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων. Με τα σημερινά δεδομένα, αν δεν ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, δεν θα φτάσουμε σε αυτές τις τιμές, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε –επικαλούμενος δεδομένα που επεξεργάζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης– ότι η αύξηση στα κρούσματα ήταν μεν προβλεπόμενη, ωστόσο κινήθηκε σε πιο «τσιμπημένα» επίπεδα από το αναμενόμενο. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τον επόμενο μήνα θα καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων εφόσον προχωρήσει η άρση των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη της μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Καμπανάκι για την επιδημιολογική εικόνα
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα δείχνει να χειροτερεύει, τονίζοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για το κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά και το Μενίδι. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση, δεδομένης της κινητικότητας. Ως προς τα σχολεία, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι δεν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια σε περιοχές της χώρας εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα. Επεσήμανε δε ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί εντός της ημέρας, ενώ σημείωσε ότι η επαναφορά του click away θα μείωνε την κινητικότητα.

Στη χώρα υπάρχουν 30.000 με 50.000 ενεργά κρούσματα

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας Νίκος Τζανάκης σημείωσε στο μεταξύ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος, εκτιμώντας ότι στη χώρα υπάρχουν 30.000 με 50.000 ενεργά κρούσματα. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε τον φόβο επιστροφής στον Νοέμβριο ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη διενέργειας περισσότερων τεστ. Επεσήμανε δε ότι το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, καθώς αν υπάρξει τρίτο κύμα, αυτό θα ξεκινήσει από υψηλό σημείο.

Προβληματισμένος για την προέλευση των κρουσμάτων εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα η αύξηση των κρουσμάτων να αποτελεί υπόλειμμα από τις γιορτές. «Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αχιλλέας Γκίκας από την πλευρά του επεσήμανε φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μεν, αλλά ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας –όπως στην Αττική- όπου μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν περί τις 20 μικροεστίες σε όλη τη χώρα. «Δεν έχει μπει ακόμα στο κόκκινο η Αττική, αλλά για σκεφτείτε να αρχίσει μια γρήγορη αύξηση, πιθανότατα θα μπει στο κόκκινο σήμερα ή αύριο. Σε αυτήν την περίπτωση, μοιραία θα παρασυρθούν και τα σχολεία» σημείωσε μιλώντας στο Open. Διευκρίνισε δε ότι αυτό είναι δική του πρόβλεψη και υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις είναι γρήγορες, ενώ τόνισε ότι σήμερα είναι ημέρα αποφάσεων.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH