Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Προβληματισμός από τη μη μείωση του επιδημικού κύματος – Κανείς δεν είναι άτρωτος (βίντεο)

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, τόνισε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος επισήμανε ότι «χρειάστηκαν νέα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας».

Επανέλαβε δε ότι για όσους εισέρχονται στη χώρα απαιτείται έγγραφο PLF καθώς επίσης τεστ PCR έως 72 ωρών πριν, ενώ πλέον σε όλους τους εισερχόμενους διεξάγεται rapid test.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο άρσης του lockdown, είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά», για να προσθέσει: «Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων».

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου στα Ιωάννινα, επισήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως όταν οι πολίτες και η πολιτεία συνεργάζονται τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιορισθεί.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος»
Η καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα είναι στα 45 έτη στην επικράτεια. «Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες covid στη χώρα μας ξεπέρασε τις 4.000 ενώ 519 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα», ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα παραμένουν πολλά σε Αττική (582) και Θεσσαλονίκη (673). Αποκάλυψε δε ότι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαμε σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, λέγοντας:

«Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.

Τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο το ποιος θα κινδυνεύσει», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που «η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», υπογραμμίζοντας ότι «λάθος αποφάσεις για πρόσκαιρες απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Αναφερόμενη στα εμβόλια, είπε ότι «ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση», και πως «μόνο μέσω αυτού θα υπάρξει η ανοσία της αγέλης». Σημείωσε ότι οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν το «απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας». Η ίδια κατέληξε λέγοντας ότι «το γενικευμένο lockdown φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές».

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση». Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο», πρόσθεσε.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]