Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Latest Posts

Πατήσια: Το Άλσος Προμπονά, είναι ένας πράσινος πνεύμονας για παιδιά και μεγάλους

Η αθηναϊκή συνοικία Προμπονάς είναι η βορειότερη συνοικία του δήμου Αθηναίων. Πήρε το όνομά της από τον Νάξιώτη γιατρό Δημήτρη Προμπονά, ο οποίος κληροδότησε στο δήμο της Αθήνας έκταση 40 περίπου στρεμμάτων.

Η περιοχή αυτή κατά τη βυζαντινη περίοδο ήταν νεκροταφείο. Σήμερα ορίζεται δυτικά από τον Ποδονίφτη, ανατολικά από τις γραμμές του ΗΣΑΠ, βόρεια απο το ομώνυμο άλσος Προμπονά και νότια από την οδό Χαλκίδος. Πρωτοκατοικήθηκε γύρω στα 1870 από την οικογένεια του Μιχάλη Αναγνώστου και στη συνέχεια από τις οικογένειες του Σπύρου Σκαρέτζου και του Δημήτρη Διαπούλη.

Το Άλσος Προμπονά βρίσκεται στην οδό ανθέων πολύ κοντά στο γήπεδο της Ριζούπολης. Πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 40 στρεμμάτων, πίσω από το εγκαταλελειμμένο κτίριο της Columbia. Το πάρκο διαθέτει αρκετή βλάστηση, πολλά δέντρα, συντριβάνια ενώ υπάρχουν διάδρομοι για περπάτημα και τρέξιμο, παιδική χαρά, και δύο γήπεδα μπάσκετ.

Εκεί θα βρείτε και ένα παλιό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου και δίπλα ακριβώς μια μεγάλη εκκλησία προς τιμήν του Αγ. Γεωργίου, των Αγ. Αναργύρων και της Αγ. Φωτεινής.

Δημήτριος Προμπονάς

Ο Δημήτριος Προμπονάς γεννήθηκε το 1874 στη Νάξο. Σε ηλικία 16 ετών πήγε για σπουδές στην Αθήνα. Παρά τις μικρές του γνώσεις έγινε βοηθός φαρμακοποιού. Μετά από πολλές στερήσεις κατάφερε να ολοκληρώσει το πανεπιστήμιο.

Το 1909 ίδρυσε δικό του φαρμακείο με ορθοπεδικά είδη στην οδό Πειραιώς. Παράλληλα με την εργασία του γράφτηκε στην ιατρική σχολή όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του με επιτυχία. Εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων το 1946 με τον συνδυασμό: «Εθνική Πολιτική Ένωση», (κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων), λαμβάνοντας 2.007 ψήφους. Απεβίωσε στις 6 Μαΐου 1949 ενώ ήταν εν ενεργεία βουλευτής.

Μετά τον θάνατό του κληροδότησε στον δήμο της Αθήνας έκταση 40 περίπου στρεμμάτων και το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας του δωρίθηκε στην πολεμική αεροπορία, θέτοντας ως μοναδικό όρο στη διαθήκη του να γίνει ένα πάρκο αναψυχής για τους Αθηναίους. Αρχικά ο χώρος αποτελούσε δημοτικό φυτώριο και σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου.

Η μαρμάρινη προτομή του Δημητρίου Προμπονά βρίσκεται στον ομώνυμο κήπο στη Ριζούπολη, όπου ο γιατρός χρησιμοποιούσε για την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών. Η προτομή του Δημητρίου Προμπονά τοποθετήθηκε με έξοδα του κληροδοτήματος στον χώρο

Το πάρκο

Σπάνια συναντά κανείς στην Αθήνα ένα τόσο καλά οργανωμένο και καθαρό κοινόχρηστο χώρο, με προσεγμένα και καλά οριοθετημένα δρομάκια, δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια, ιδανικό για χαλάρωση και φυσικά για τρέξιμο κι όλα αυτά ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες.

Ο κήπος Προμπονά, είναι κληροδότημα του Νάξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά προς τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος το χρησιμοποιούσε ως φυτώριο μέχρι και το 2009 όταν και αποφάσισε να αλλάξει τη χρήση του μετατρέποντάς το σε χώρο αναψυχής και πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα μικρό πάρκο έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων που ανήκει στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα, σε μια περιοχή με αρκετά πυκνή δόμηση και πίσω από το παλιό, κατεστραμμένο πλέον, κέντρο ηχογράφησης της Columbia.

Αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση αφού είναι εξαιρετικά περιποιημένο με μικρούς πολύχρωμους ανθόκηπους, καλοστρωμένους δρόμους και μουριές με παχύ φύλλωμα σε μερικά σημεία που προσφέρουν προστασία από τον καυτό ήλιο αλλά και αρκετά σιντριβάνια.

Οι δρόμοι του καλύπτονται από πολύ καλής ποιότητας πατημένο χώμα και είναι μεγάλου πλάτους επιτρέποντας το τρέξιμο και σε πιο υψηλές ταχύτητες παρόλο που το μέγεθός του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Το πάρκο φιλοξενεί ακόμα το παλιό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου αλλά και μία επιβλητική νεόκτιστη εκκλησία προς τιμήν του Αγ. Γεωργίου, των Αγ. Αναργύρων και της Αγ. Φωτεινής, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει περιφραγμένη παιδική χαρά για τα μικρά παιδιά και ακριβώς δίπλα δύο γήπεδα μπάσκετ.

Επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη έγιναν πολλές παρεμβάσεις στο πάρκο με ποικιλίες λουλουδιών και δέντρων, ενώ φτιάχτηκαν καλύτερα μονοπάτια για να μπορούν να τρέχουν οι πολίτες που θέλουν να αθληθούν. Αποτελεί έναν τόπο παιχνιδιού και χαράς για μικρούς και μεγάλους, όπου μπορείς να καθίσεις και να ηρεμήσεις από τη βουή της πόλης…

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι κάτοικοι είχαν αντιταχθεί στις προθέσεις του Δημάρχου Ν. Κακλαμάνη για ανάπλαση του Πάρκου. Διότι θεωρούσαν ότι είναι η αρχή για την «εμπορευματοποίηση της περιοχής». Με την δημιουργίας της νέας μεγάλης εκκλησίας να πραγματοποιείται για να αποτελέσει μελλοντικά το πάρκο έναν νέο τόπος για δεξιώσεις και τελετές μέσα στην Αθήνα. Αναμφίβολα όμως και παρά τις όποιες αντιδράσεις, το πάρκο Προσμπονά, είναι και σήμερα ένας από του πιο σημαντικούς χώρους πρασίνου για τα Πατήσια. Η κοντινή του απόσταση με τους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, τον κάνει ιδανικό τόπο για ποδηλατάδα ή για παιχνίδι από τα παιδιά της περιοχής.

Πρόσβαση

Η κεντρική είσοδος του Άλσους βρίσκεται επί της οδού Ανθέων, πολύ κοντά από τον σταθμό του τρένου στον Περισσό. Υπάρχει άλλη μία είσοδος, στην πίσω πλευρά της Ριζούπολης, επί της οδού Ερμίππου. Αν πάτε με το αυτοκίνητο μπορείτε να παρκάρετε στους γύρω δρόμους.

Μελανό σημείο είναι το μικρό αναψυκτήριο που ακόμα μετά από τόσα χρόνια χάσκει καμένο και εγκαταλελειμμένο. Θα μπορούσε ο Δήμος να το φτιάξει ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να πιούν έναν καφέ και τα μικρά παιδιά ένα αναψυκτικό…

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH