Saturday, July 13, 2024

Latest Posts

Παντζέρι: Ο σπάταλος Ιταλός «εγκέφαλος» της παρέας του Κατάρ

Τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αντόνιο Παντζέρι, του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» της παρέας του Κατάρ, δημοσιεύουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Την Παρασκευή, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τη σύζυγο και την κόρη του Αντόνιο Παντζέρι, οι οποίες πλέον κρατούνται σε κατ’οίκον περιορισμό. Σε ρεπορτάζ της η Ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αντόνιο Παντζέρι κινήθηκε με «ευφυείς και συχνά λανθασμένες μεθόδους για να πετύχει τους στόχους του». Αυτά γράφουν για αυτόν οι ανακριτές των Βρυξελλών, αναφερόμενοι στην έκφραση «trallazzi» που χρησιμοποιούσε ενώ μιλούσε στο τηλέφωνό η σύζυγος του πρώην ευρωβουλευτή για τα ταξίδια και τις υποθέσεις του.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, ο Παντζέρι ξόδευε με άνεση για τις διακοπές του υπέρογκα ποσά που έφταναν ακόμα και 100,000 ευρώ. Η σύζυγός του μάλιστα, είχε εντελώς διαφορετική οπτική εκφράζοντας συχνά τη διαφωνία της για τα ποσά που ξόδευαν. Μάλιστα, σε συνομιλία τους, του εξηγούσε ότι ακόμη και 9,000 ευρώ της φαίνοταν… ακριβές διακοπές. Εμφανιζόταν και ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις μεταφορές χρημάτων στον λογαριασμό της. Παραπονιόταν για την πίστωση χρημάτων, ύψους 35,000 ευρώ στον λογαριασμό της και του ζητούσε να φτιάξει έναν άλλον λογαριασμό στο όνομ ατου..

Όπως αναφέρει η Le Monde, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία δημοσίευσε δελτίο τύπου την Παρασκευή το μεσημέρι μετά από αποκαλύψεις από το φλαμανδικό περιοδικό Knack και την καθημερινή εφημερίδα Le Soir, οι έρευνες αφορούν «υποτιθέμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος». Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι «μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και στρατηγική σημασία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι έπειτα από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατασχέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αρκετά στοιχεία, δηλαδή, για να προκαλέσουν έκπληξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η υπόθεση είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου». Ωστόσο, η επίσημη αντίδραση ήταν λακωνική: «Η Ευρωβουλή δεν σχολιάζει νομικές διαδικασίες. Όπως πάντα, συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και το ίδιο ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ποιος είναι ο Παντζέρι

Μέλος του ιταλικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, o Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής για 15 χρόνια. Ειδικότερα, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντσέρι να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.

Ήδη από το 2014, ο Παντσέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI), όπου την περίοδο 2017-2019 ήταν πρόεδρος.

Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Η ΜΚΟ

Το 2019, ο Παντσέρι ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity στις Βρυξέλλες. Η οργάνωση, όπως αναφερόταν, επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τις Le Soir – Knack οι βελγικές αρχές έκαναν έρευνα και στο γραφείο της Fight Impunity, χωρίς να υπάρξει απάντηση.

Η ΜΚΟ αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες, ενώ η έδρα της βρίσκεται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, τη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες και το βελγικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Συνεργάτης του Παντσέρι υπήρξε παλαιότερα και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που έχει επίσης συλληφθεί από τις αρχές.

Πηγή:protothema.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]