Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Πανεπιστήμια: Οπλοστάσια, ομερτά και «κουκούλωμα» για να μην εκτεθούν στην κοινή γνώμη

Ένα πολύ καλό ρεπορτάζ έχει ο συνάδελφος Απόστολος Λακασάς στην ιστοσελίδα της καθημερινής σχετικά με με την αντιμετώπισης της βίας στα Ελληνικά πανεπιστήμια από τους φοιτητές πρός τους καθηγητές τους. Η «ομερτά» και το «κουκούλωμα» των επεισοδίων προκειμένου να μην «εκτεθούν» στην κοινή γνώμη κυριαρχεί και φαίνεται ότι η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί με αυτή την πρακτική.

«Χαμηλοί τόνοι» και περίκλειστες διαδικασίες είναι η συνταγή που ακολουθούν τα ελληνικά ΑΕΙ για κάθε περιστατικό που τα «εκθέτει» στην κοινή γνώμη. Για την αντιμετώπιση της βίας, η ΠΟΣΔΕΠ προτείνει το «κουκούλωμα».

«Η αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να οριοθετηθεί εντός της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης»! Αυτό ζητεί η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ για την τετράωρη ομηρία, τον Οκτώβριο του 2021, κοσμήτορα στο κρητικό ΑΕΙ από ομάδα 20-30 ατόμων που του ζητούσαν μη δώσει συνέχεια σε περιστατικό κατά το οποίο φοιτητές άσκησαν λεκτική βία κατά καθηγητών. Ως φαίνεται, οι «χαμηλοί τόνοι» και οι περίκλειστες διαδικασίες είναι ο κανόνας με τον οποίο τα ελληνικά ΑΕΙ αντιμετωπίζουν κάθε περιστατικό που τα «εκθέτει» στην κοινή γνώμη, όπως π.χ. τα κατειλημμένα «στέκια» και η χρήση των ΑΕΙ ως ορμητήρια εξωπανεπιστημιακών! Επιλέγεται η σιωπή και το κουκούλωμα μπροστά στις βίαιες μειοψηφίες, παρότι ουκ ολίγοι πανεπιστημιακοί και φοιτητές θα ήθελαν να αντιμετωπιστούν οι ακρότητες.

Εισαγγελέας

Ειδικότερα, το τρέχον διάστημα διεξάγεται εισαγγελική έρευνα κατά φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για αποκλεισμό κοσμήτορα στο γραφείο του τον Οκτώβριο του 2021. Στην πρόσφατη απόφασή της η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι «η εισαγγελία παρενέβη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η υπουργός Παιδείας».

Ας υπενθυμίσουμε το γεγονός:

Μετά τις παρατηρήσεις που έκαναν καθηγητές σε φοιτητή την Τρίτη 12/10/2021 επειδή κόλλησε αφίσες στο κυλικείο του ΑΕΙ, φοιτητές έβρισαν και απείλησαν καθηγητή ζητώντας να μην καταγγείλει το γεγονός. «Αν προχωρήσεις σε καταγγελία, θα δεις τη μούρη σου κολλημένη σε όλο το Πολυτεχνείο», ανέφεραν, όπως είπαν παριστάμενοι καθηγητές.Πανεπιστήμια με οπλοστάσια και… ομερτά-1

Κατόπιν ο κοσμήτορας της Σχολής κάλεσε τους εμπλεκόμενους καθηγητές και φοιτητή να δώσουν τη δική τους αναφορά. Την Πέμπτη 14/10/2021, όπως έλεγε η ανακοίνωση της Κοσμητείας στις 20/10/2021, «ακολούθησε αναγκαστικός εγκλεισμός του κοσμήτορα στο γραφείο του για περίπου 4 ώρες από ομάδα 20-30 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχε σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν ανήκουν στην κοινότητα του ΑΕΙ. Η ομάδα κρατούσε τον κοσμήτορα όμηρο, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις. Το αίτημα της ομάδας ήταν να ανακαλέσει ο κοσμήτορας το email που είχε στείλει στον φοιτητή και να υπογράψει δήλωση!».

Η ΠΟΣΔΕΠ εκτιμά τώρα ότι «καλώς ο κοσμήτορας επιχείρησε να διερευνήσει αρχικά το περιστατικό της διένεξης καθηγητών και φοιτητών. Τέτοια θέματα πρέπει να λύνονται με εσωτερικές διαδικασίες της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ η καχυποψία και η κλιμάκωση των αντιδράσεων πρέπει να αποφεύγονται γιατί οδηγούν σε παρεκτροπές, χωρίς συνείδηση των συνεπειών τους», αλλά η ομοσπονδία θεωρεί ότι «η έξωθεν παραπομπή στα δικαστήρια ζητημάτων αποτελεί κακή πρακτική που προκαλεί εντάσεις», και επισημαίνει ότι «κανείς από το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις». Εντέλει, αποδοκιμάζει «την παρέμβαση της υπουργού στην πανεπιστημιακή ζωή με αναφορά της προς την Εισαγγελία, η οποία προκάλεσε τον ποινικό έλεγχο των φοιτητών».

Μία πτυχή του θέματος είναι, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του Πολυτεχνείου, ότι η ανακοίνωση της Κοσμητείας διακινήθηκε μεταξύ των μελών του ΑΕΙ και το ίδρυμα δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το γεγονός, αλλά αυτό έγινε γνωστό στα ΜΜΕ όταν διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως φοιτητές που κατήγγειλαν τους καθηγητές. Δηλαδή, όπως ελέχθη στην «Κ», «θα μπορούσαμε να πούμε πως φοιτητές –θεωρώντας ότι οι ίδιοι είναι στο απυρόβλητο– ανέδειξαν το γεγονός, θέλοντας να “εκθέσουν” τους καθηγητές τους»…
Πανεπιστήμια με οπλοστάσια και… ομερτά-2

Οπλοστάσιο

Eνα άλλο περιστατικό που έρχεται να υποδηλώσει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενά της είναι τα κατειλημμένα από εξωπανεπιστημιακούς χώρους («στέκια») στα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, την Τετάρτη η ΕΛ.ΑΣ. σε αστυνομική επιχείρηση σε αποθήκη εργαστηρίου του ΕΜΠ στου Ζωγράφου βρήκε ένα μικρό «οπλοστάσιο» (βόμβες μολότοφ, αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, ξύλινα στειλιάρια, σιδερολοστούς, βαριοπούλες, σφυριά, σκεπάρνια, πριόνια, μπιτόνι, φλόγιστρο και γωνιακό τροχό). Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε κατόπιν ενημέρωσης από το ίδρυμα. Το «οπλοστάσιο» αποδίδεται σε άτομα εξωπανεπιστημιακά, που συνδέονται με κατειλημμένους χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην Πολυτεχνειούπολη υπάρχουν δύο «στέκια» (η αίθουσα 11 και η κατάληψη σε χώρο πρώην βιβλιοπωλείου) από εξωπανεπιστημιακούς. Τα «στέκια» βέβαια είναι γνωστά στο ίδρυμα και στην ΕΛ.ΑΣ.

«Ολα αυτά δείχνουν ότι έχουμε συνηθίσει την κατάσταση και την έχουμε αποδεχθεί. Οι κυβερνήσεις και οι καθηγητές διστάζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν αυτοί που επιβάλλουν τη θέλησή τους πολλές φορές με βία. Στην περίπτωση του Πολυτεχνείου Κρήτης ορθώς έκανε η υπουργός και παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη», ανέφερε χθες στην «Κ» η καθηγήτρια του ΕΣΠΑ Βάσω Κιντή. Από την πλευρά του, όπως τόνισε στην «Κ» στέλεχος του Πολυτεχνείου Κρήτης, «υπάρχουν πανεπιστημιακοί που είτε δεν μιλούν υπό τον φόβο των αντιποίνων είτε πιστεύουν ότι δεν θα γίνει κάτι εάν μιλήσουν. Αυτό που θέλουν είναι κάλυψη πολιτική. Αν, σε ένα τέτοιο περιστατικό, βγει ο υπουργός Παιδείας και προτείνει να γίνει διάλογος, ε, μετά πώς θα μιλήσεις!».

Πηγή: kathimerini.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]