Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το του καμπανάκι του κινδύνου: Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που είχε στην κορύφωση της κρίσης τον Μάρτιο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Χανς Κλούγκε.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι πάνω από τα μισά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ποσοστά αύξησης μεγαλύτερα του 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα lock down της άνοιξης οδήγησαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδο κρουσμάτων τον Ιούνιο.
«Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να μας ξυπνήσουν όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 25-49 ετών.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του το CNN αναφέρει ότι στη Γαλλία σημειώνονται κατά μέσο όρο 10.000 κρούσματα ημερησίως ενώ έχει αυξηθεί κατά 25% ο αριθμός των ατόμων που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘΟ την τελευταία εβδομάδα.
Στην Αγγλία απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους ενώ σε αρκετές πόλεις τα καταστήματα εστίασης και οι περίφημες πάμπ κλείνουν στις 10.00 το βράδυ.
Εξ ίσου προβληματική είναι η κατάσταση στην Ισπσνία όπου τα νέα κρούσματα κινούνται στα επίπεδα των 10.000 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα με επίκεντρο της νέας κρίσης της Μσδρίτη.
Μεγάλες τοπικές εξάρσεις σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας και της Αυστρίας όπου λαμβάνονται διάφορα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων.
Το CNN δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις χώρες που, όπως λέει, «γλίτωσαν το πρώτο κύμα», την Κροατία και την Ελλάδα τονίζοντας ότι είδαν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Αύγουστο που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η απάντηση στην κρίση ήταν πολύ αποτελεσματική όποτε οι δράσεις ήταν έγκαιρες και αποφασιστικές αλλά ο ιός απέδειξε ότι είναι ανελέητος όποτε επικράτησαν οι πολιτικές διαμάχες και η παραπληροφόρηση. Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία από τώρα και στο εξής είναι στα χέρι μας. Την καταπολεμήσαμε πριν μπορούμε να την καταπολεμήσουμε και τώρα».