Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Latest Posts

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για το 5G – Στα 372 εκατ. ευρώ τα έσοδα

Στα 372 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων (700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz) που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τη συμμετοχή των τηλεπικοινωνιακών ομίλων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΟΤE θα καταβάλει το ποσό των 123 εκατ. ευρώ για τα τμήματα των συχνοτήτων που κατοχύρωσε. Αντίστοιχα, η Vodafone θα καταβάλλει το ποσό των 130 εκατ. ευρώ και η Wind περί τα 119 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν το τίμημα καταβάλλοντας εννέα ετήσιες δόσεις με τριετή περίοδο χάριτος.

Αναμένονται εντός της ημέρας οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΕΤΤ.

Mε τη σημερινή δημοπρασία ξεκινά και τυπικά η εποχή του 5G για την Ελλάδα.

Οι πάροχοι έχουν δηλώσει πως η εμπορική λειτουργία των νέων δικτύων 5G θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακόμη, οι πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν κάλυψη στο 60% του πληθυσμού της Ελλάδας στην πρώτη τριετία, ενώ σε βάθος εξαετίας το ποσοστό αυτό θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί στο 94%.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων, όπως συμβαίνει στις δημοπρασίες συχνοτήτων των τελευταίων ετών, θα κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Κατ’ εξαίρεση και μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 25% των εσόδων, δηλαδή περίπου 93 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Ταμείου Φαιστός, το οποίο θα επενδύει σε εταιρείες και εφαρμογές που θα αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στην τεχνολογία 5G.

Πηγή:capital.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH