Friday, April 19, 2024

Latest Posts

Οι Ανεμβολίαστοι και η ουρά της «Δέλτα»

Στα τελευταία –ημερολογιακά– κρούσματα της παραλλαγής «Δέλτα», αλλά και στον κρίσιμο αριθμό των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων και με υποκείμενα νοσήματα νοσηλευομένων, αποδίδουν οι ειδικοί τον πολύ μεγάλο αριθμό ημερήσιων θανάτων που καταγράφονται στη χώρα μας.

Ο φετινός Ιανουάριος, παρά την επικράτηση της λιγότερο λοιμογόνου παραλλαγής «Ομικρον», εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δύσκολους μήνες από πλευράς απωλειών ανθρώπινων ζωών, λόγω της COVID-19, με 2.405 θανάτους έως και την Παρασκευή 28.01.2022. Σημειώνεται ότι οι χειρότεροι μήνες της πανδημίας έως σήμερα ήταν ο Δεκέμβριος 2021 (2.633 θάνατοι) και ο Δεκέμβριος 2020 (2.432 θάνατοι).

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες στις μονάδες αλλά και τον αριθμό των θανάτων έχει να κάνει, ως επί το πλείστον, με προηγούμενες μολύνσεις των ασθενών από την παραλλαγή “Δέλτα”», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. «Είναι γνωστό ότι οι σοβαρές νοσηλείες και οι θάνατοι ακολουθούν με καθυστέρηση την εξέλιξη της πανδημίας, και η όποια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων βλέπουμε, θα φανεί στους σκληρούς δείκτες με απόσταση 2-3 εβδομάδων. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η “Ομικρον” προκαλεί ηπιότερη νόσο, αλλά όχι ήπια, ειδικά για ανεμβολίαστα ηλικιωμένα άτομα και με υποκείμενα νοσήματα. Ετσι, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της “Ομικρον” θα επηρεάσει και το σχετικά υψηλό ποσοστό των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, ειδικά εάν είναι ανεμβολίαστοι και θα οδηγήσει και σε απώλειες. Και για αυτό παραμένει η πολύ ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό και με την τρίτη δόση», λέει ο καθηγητής.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έως σήμερα εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με έστω μία δόση εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, ενώ περίπου 300.000 παραμένουν ανεμβολίαστοι.

anemvoliastoi-kai-i-oyra-tis-delta0

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, επιβαρυντικός παράγων είναι και η μεγάλη πίεση του συστήματος Υγείας, αλλά και η καθυστέρηση στην αναζήτηση θεραπείας από τους ασθενείς και η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. «Εκτός από την πρόληψη που μπορεί να γίνει με τα εμβόλια, πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία, ειδικά τώρα που έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία με τα αντιιικά φάρμακα, τα οποία εάν χορηγηθούν τη σωστή στιγμή μπορούν να προλάβουν μία σοβαρή νόσηση. Ετσι, το μήνυμα είναι ειδικά όσοι είναι υψηλού κινδύνου, όπως ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, νεφροπαθείς, παχύσαρκοι κ.ά., αμέσως μόλις νοσήσουν να ενημερώσουν τον γιατρό τους, ώστε αυτός να φροντίσει να λάβουν άμεσα θεραπεία», τονίζει.

Πάντως, οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν μείωση του αριθμού των θανάτων και των νοσηλειών, ως αποτέλεσμα της ύφεσης της επιδημικής καμπύλης. Πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί σε κάτω από 20.000 ημερησίως (μέσος όρος), έναντι περισσότερων από 35.000 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο ημερησίως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Επιπροσθέτως, η παραλλαγή «Δέλτα» αντικαθίσταται από την «Ομικρον» και σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες. Ετσι πλέον περίπου το 70%-75% των νέων νοσηλειών αφορά ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Ομικρον», η οποία σε υγιείς και εμβολιασμένους προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε σχέση με τη «Δέλτα». Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]