Sunday, July 21, 2024

Latest Posts

Νότια Αφρική: 38χρονος καταδικάστηκε για πάνω από 90 βιασμούς – Θύματά του και παιδιά

Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής καταδίκασε σήμερα έναν άνδρα για περισσότερους από 90 βιασμούς, ορισμένοι από τους οποίους αφορούσαν παιδιά, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Δικαστήριο στο Παλμ Ριτζ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, καταδίκασε τον 38χρονο Νκοσινάτι Πακάτι γιατί επί εννέα χρόνια, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2012 και 2021, στόχευε μαθήτριες και επίσης ανάγκαζε παιδιά να τον παρακολουθούν να διαπράττει βιασμούς.

«Εξαπέλυε επιθέσεις στα θύματά του καθώς εκείνα πήγαιναν ή επέστρεφαν από το σχολείο ή την εργασία τους, το πρωί ή το βράδυ (…) Επιτίθετο σε κάποιες μεταξύ αυτών μέσα στα σπίτια τους», τόνισε η Λούμκα Μαχαντζάνα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας (NPA) σε δελτίο Τύπου.

«Προσποιείτο τον ηλεκτρολόγο που ερχόταν για να φτιάξει έναν θερμοσίφωνα ή άλλες οικιακές συσκευές και τις βίαζε (…) Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν βίαζε πολλά άτομα ταυτόχρονα, ανάγκαζε το άλλο άτομο να παρακολουθεί», πρόσθεσε η ίδια.

Η πλειοψηφία των θυμάτων του ήταν μαθήτριες σχολείου, η μικρότερη ηλικίας 9 ετών και η μεγαλύτερη 44 ετών, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Πακάτι διέπραξε τα εγκλήματά του μέσα ή γύρω από το Εκουρχουλένι, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, μεταξύ 2012 και 2021.

Συνελήφθη πέρσι τον Μάρτιο, αφού προσπάθησε να επιστρέψει στο σπίτι ενός από τα θύματά του, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Η αστυνομία τον πυροβόλησε στο πόδι, το οποίο έκτοτε ακρωτηριάστηκε.

«Πανδημία» βιασμών

Σήμερα, φορώντας μια γκρι κουκούλα, ο κατάδικος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ομολόγησε την ενοχή του σε 148 κατηγορίες, μπήκε στην αίθουσα κρατώντας ένα ζευγάρι πατερίτσες, με το κεφάλι του να κοιτάζει το πάτωμα καθώς ο δικαστής διάβαζε τη μακρά λίστα των εγκλημάτων του.

Αργότερα καταδικάστηκε για 90 βιασμούς, ότι εξανάγκασε άλλους τέσσερις να βιάσουν, ότι εξανάγκασε ένα παιδί να παρακολουθεί μια σεξουαλική πράξη τρεις φορές, για 43 απαγωγές, δύο επιθέσεις και τέσσερις ληστείες.

Η ποινή του αναμένεται να οριστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. «Το κράτος σκοπεύει να ζητήσει από το δικαστήριο να επιβάλει μια ποινή που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι τέτοια εγκλήματα σεξουαλικής βίας δεν θα γίνονται ανεκτά», τόνισε η Μαχαντζάνα.

Η ετυμηγορία έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δήλωσε ότι η σεξουαλική βία πρέπει να θεωρηθεί η κύρια «πανδημία» που πλήττει τη χώρα, καθώς δεν περνά μια μέρα χωρίς νέες αναφορές για «φρικτά» εγκλήματα που έρχονται στο φως.

Τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι οι βιασμοί και τα σεξουαλικά αδικήματα αυξήθηκαν κατά 13% μεταξύ 2017/18 και 2021/2022, ενώ οι δολοφονίες γυναικών αυξήθηκαν κατά 52% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του ότι παρά τις προσπάθειες των δημόσιων αρχών η βία κατά γυναικών και παιδιών έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αυτές οι φρικαλεότητες ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική… είναι μια βαθιά ανησυχητική ιστορία για την κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ορισμένοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση αυτής της βίας.

Η Νότια Αφρική συγκλονίστηκε από μια σειρά φρικτών εγκλημάτων πρόσφατα, όπως ο ομαδικός βιασμός οκτώ γυναικών τον Ιούλιο και η ανακάλυψη περίπου έξι πτωμάτων γυναικών σε ένα κτίριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]