Κυριακή, Απρίλιος 18, 2021

Latest Posts

Νέες τουρκικές προκλήσεις με μπαράζ παραβιάσεων, υπερπτήσεις και μια εμπλοκή

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία πάνω από το Αιγαίο. Τέσσερα τουρκικά μαχητικά F- 16, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 34 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Σε μια περίπτωση, η παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών εξελίχθηκε σε εμπλοκή με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Τέσσερις από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16.

Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, στις 11:29, υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους του συμπλέγματος των Φούρνων, στα 20.500 πόδια.

Στις 11:30, δεύτερο ζεύγος τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 13.500 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Δένδιας: Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκιεργκίν κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις ενόψει και της προοπτικής επίσκεψης του κ. Δένδια στην Τουρκία στις 14 Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες και επεσήμανε ότι τα διαμειφθέντα κατά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως χθες, μετά την εν λόγω συνεδρίαση η Τουρκία έθεσε θέμα «τουρκικής» μειονότητας καλώντας την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της αλλά και την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των προσφύγων.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH