Saturday, March 2, 2024

Latest Posts

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» και μεταρρυθμίσεων

Ολα τα στοιχεία που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, χθες το απόγευμα, από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Η νέα κυβέρνηση έχει έντονο το στοιχείο του rotation, με πολλά κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης τετραετίας να αλλάζουν υπουργείο. Παράλληλα περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση του επιτελικού κράτους, με τον πρωθυπουργό να παραμένει πιστός στη λογική της περασμένης τετραετίας, κάνοντας παράλληλα νέα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο, ενώ διαθέτει πλέον πολύ περισσότερες γυναίκες.

Οι βασικές επιλογές είχαν προεξοφληθεί, όπως και οι δομικές παρεμβάσεις, ενώ οι τελικές πινελιές μπήκαν το πρωί της Δευτέρας με τις τελικές επιλογές και των υφυπουργών. Από σήμερα, υπουργοί και υφυπουργοί αναλαμβάνουν καθήκοντα στα νέα τους πόστα, με ελάχιστους να έχουν διαφύγει του rotation που επεχείρησε ο πρωθυπουργός, μετακινώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου σε διαφορετικά πόστα.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα χαρτοφυλάκια, στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πρόκειται, εν προκειμένω, για υπουργούς που αναλαμβάνουν κρίσιμες «ειδικές αποστολές», κάποιες εκ των οποίων είναι καίριας σημασίας για τη μάχη της καθημερινότητας και κάποιες αφορούν τα εθνικά μας θέματα. Το προφίλ των υπουργών που επελέγησαν σε αυτά τα νευραλγικά πόστα, άλλωστε, δίνει το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» και μεταρρυθμίσεων κάνουν λόγο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν και κυβερνητικές πηγές, είναι κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» και μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το «κομματικό» κριτήριο δεν υπήρξε καθοριστικό, με τα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο να συνεχίζονται.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, η είσοδος του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα χαρτοφυλάκιο που έχει ανάγκη πολύ μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «πρωτοκλασάτο» πρόσωπο του ανοίγματος στο Κέντρο κατά την περασμένη τετραετία, αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πηγαίνει στο Υγείας, που θεωρείται κατά πολλούς το μεγαλύτερο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία. Εκεί θα έχει αναπληρώτρια, όπως προαναφέρθηκε, την Ειρήνη Αγαπηδάκη, που επίσης προέρχεται από το Κέντρο. Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η μεταπήδηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης αποτέλεσε έναν πολύ κρίσιμο κρίκο του Μαξίμου για τέσσερα χρόνια κάνει ακόμη πιο εμβληματική τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Πολιτικός με κεντρώο πρόσημο και πολύ στενή σχέση με τον πρωθυπουργό, θα μεταφέρει τη φιλοσοφία του Μεγάρου Μαξίμου στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Το 25% γυναίκες

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται κατά 25% από γυναίκες. Συνολικά σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών τοποθετήθηκαν 15 γυναίκες: τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και δέκα υφυπουργοί. Το προηγούμενο σχήμα είχε σύνολο εννέα γυναίκες – τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς.

Οι τέσσερις γυναίκες υπουργοί είναι η Νίκη Κεραμέως, η Λίνα Μενδώνη, η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Σοφία Ζαχαράκη. Η αναπληρώτρια είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι 10 υφυπουργοί είναι οι εξής: η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Ζέττα Μακρή, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Αλεξάνδρα Σδούκου, η Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η Σοφία Βούλτεψη, η Μαρία Κεφάλα και η Ελενα Ράπτη. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει πως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες, όπερ και εγένετο. Μάλιστα, από τις 15 εν συνόλω γυναίκες, μόνο οι τέσσερις είναι εξωκοινοβουλευτικές και οι 11 είναι και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δείχνοντας τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει βουλευτές που έδωσαν και τη μάχη του σταυρού.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH