Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Latest Posts

Ν. Γιαννακοπούλου:Παρέμβαση στην 1η έκθεση για το κράτος δικαίου στη χώρα μας (βίντεο)

Στη συνεδρίαση για την παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ε.Ε, όπου παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynders και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τοποθετήθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κα Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε την εν λόγω έκθεση, ως ένα σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω αναβάθμιση του Κράτους Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η σημασία αυτή της πρωτοβουλίας είναι ακόμα πιο αισθητή εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, που δυστυχώς έχουμε δει, ότι σε πολλές χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αποτελέσει μία δικαιολογία, προκειμένου να υπάρξει καταπάτηση βασικών αρχών του Κράτους Δικαίου. Έχουμε δει περιπτώσεις, τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στην Πολωνία, που έχουν εργαλειοποιήσει την κρίση του κορωνοϊού προς αυτήν την αρνητική κατεύθυνση.

Ως προς τους τέσσερις βασικούς άξονες της έκθεσης που έχουν ισχυρή επίδραση στο Κράτος Δικαίου, τόνισε τα εξής:

• Όσον αφορά στο σύστημα της Δικαιοσύνης, στη χώρα μας είναι κοινή παραδοχή ότι είναι ένα από τα πιο αργά συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η κάθε υπόθεση χρειάζεται αρκετά χρόνια για να τελεσιδικήσει. Για την επίλυση του ζητήματος αυτού χρειάζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα προς την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, τόνισε ότι έχει υπάρξει προσπάθεια παρέμβασης στην αρχή διάκρισης των εξουσιών από την εκτελεστική προς τη δικαστική εξουσία κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, με αφορμή το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis, κάτι για το οποίο έχει αποφανθεί η σημερινή Βουλή και για το οποίο περιμένουμε απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.

• Όσον αφορά στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς δε γίνεται να μη σημειωθούν τα βήματα που έχουν γίνει με τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σημαντικότερη τομή ήταν η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019, κατά την οποία τροποποιήθηκε το καθεστώς ασυλίας για τους βουλευτές και τους υπουργούς. Μείζον ζήτημα είναι η εμφάνιση άσκησης πίεσης ή επιρροής από ομάδες συμφερόντων, το γνωστό lobbying, το οποίο δεν ρυθμίζεται κανονιστικά και βεβαίως το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που είναι ακόμα ελλιπές.

• Όσον αφορά στην πολυφωνία και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπήρξαν πολιτικές πιέσεις να κλείσουν κάποια κανάλια, υπήρξε ένας διαγωνισμός για άδειες καναλιών, που εκ των υστέρων κρίθηκε αντισυνταγματικός και γύρω από τον οποίο υπήρξαν καταγγελίες ότι ήταν στημένος διαγωνισμός. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την επίθεση και τη στοχοποίηση πολλών δημοσιογράφων, η οποία έγινε ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση και κυρίως την περίοδο του Δημοψηφίσματος. Τέλος, δυστυχώς, σήμερα υπάρχει μία μονοφωνία, τόσο στην κρατική τηλεόραση, όσο και στα υπόλοιπα μέρα. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν καθιερώσει μια μόνιμη θέση σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ, με αποτέλεσμα να μην έχουμε επί ίσοις όροις παρουσία όλων των Κομμάτων στην ελληνική τηλεόραση.

• Κλείνοντας, για τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το σύστημα ελέγχων ισορροπιών, αποτελεί ένα διαχρονικό θέμα και πρόβλημα της ελληνικής Πολιτείας. Έχουν υπάρξει πολύ σοβαρές τομές, με κορυφαία και σοβαρότερη όλων την «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση του 2010, όμως δυστυχώς, οι επόμενες κυβερνήσεις διαχρονικά υπονόμευαν αυτόν τον Θεσμό. Περιμένουμε κινήσεις στήριξής και εμείς θα πιέζουμε διαρκούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH