Sunday, July 21, 2024

Latest Posts

Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με το Πάσχα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκίνησε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από χθες σε όλη τη χώρα πλην της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης. Οι έμποροι υποδέχθηκαν μετά από μακρά αδράνεια τους καταναλωτές ενώ οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν για τις αγορές τους.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, έστω με αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, δημιουργεί προσδοκίες ότι τα χειρότερα μένουν πίσω, ωστόσο ο κλάδος χαρακτηρίζει κρίσιμη τη στήριξη από πλευράς της Πολιτείας σε αυτήν την πολύ «ευαίσθητη» μεταβατική περίοδο. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα υποτονική ήταν η εμπορική κίνηση κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μέσω της μεθόδου των click away και click inside.

Παρά τα πρώτα βήματα χαλάρωσης, ωστόσο, του lockdown, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που κρίνει και τις αποφάσεις των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τον όποιο σχεδιασμό και την εκπεφρασμένη πρόθεση «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αποφασισμένοι πλέον να κάνουν βήματα προς τα πίσω, δηλαδή να αναστείλουν ακόμα και την εμπορική δραστηριότητα εάν τα δεδομένα από το επιδημιολογικό μέτωπο είναι αμείλικτα και δείξουν περαιτέρω έξαρση. Δεν είναι όμως, μόνο το λιανεμπόριο καθώς εδώ και μέρες σε ισχύ βρίσκεται ένα μείγμα μέτρων το οποίο επιτρέπει και τις διαδημοτικές μετακινήσεις για τις οποίες το αποτύπωμα θα διαφανεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Τα σχολεία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κρίνει και την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με το άνοιγμα των Λυκείων, πιθανότατα στις 12 Απριλίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η προμήθεια των self tests τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας από τα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου μαθητές και καθηγητές να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό εάν το επιτρέψουν οι επιστήμονες πρώτοι στα θρανία αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, «θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο». Όπως είπε, όμως, υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Πάσχα στο χωριό

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακινήσεων εκτός νομών για το Πάσχα. Όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ, είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, ενώ απάντησε «θα το δούμε», στην ερώτηση αν θα επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους.

Πληροφορίες πάντως που θέλουν τους εμβολιασμένους να μην υπόκεινται σε περιορισμούς για τις μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να μην διαψεύδονται αλλά δεν σχολιάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο, στελέχη του οποίου σημειώνουν στο protothema.gr πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη», ενώ συμπληρώνουν πως «στην κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε, δεν επιθυμούμε να υπάρξει διαχωρισμός των πολιτών αλλά να διασφαλίσουμε πως με τις αποφάσεις μας δεν επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το πού βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]