Saturday, June 22, 2024

Latest Posts

ΜέΡΑ25: Με 6 βουλευτές έμεινε ο Βαρουφάκης μετά την παραίτηση της Φωτεινής Μπακαδήμα

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη προκαλεί η νέα αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και πλέον το ερώτημα που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής είναι αν το ΜεΡΑ25 θα έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ κι άλλων μικρών κομμάτων που έβλεπαν τους βουλευτές τους να πηδούν απο το καράβι καθώς ο πολιτικός χρόνος πλησίαζε στις εκλογές.

Η ανεξαρτητοποίηση της Φωτεινής Μπακαδήμα έρχεται να προστεθεί στις αποχωρήσεις δύο ακόμα γυναικών βουλευτών, της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Κωνσταντίνας Αδάμου οι οποίες εγκατέλειψαν το ΜεΡΑ25 εξαπολύοντας προς την ηγεσία του βαρύτατες καταγγελίες για bullying, νεποτισμό και αυταρχισμό. Χαρακτηριστικά που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με όσα υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης ότι πρεσβεύει. Επίσης, είχε αποχωρήσει και η αναπληρώτρια βουλευτής, Μαρία Μποτονάκη.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το ΜέΡΑ25 βρίσκεται μόλις δύο αποχωρήσεις πριν από τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας αφού το κατώτατο όριο που θέτει ο κανονισμός της Βουλής είναι οι 5 βουλευτές. Έτσι εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης δει ακόμη δύο στελέχη του να αποχωρούν τότε διαλύεται η ΚΟ του κόμματος.

Ωστόσο, η περίπτωση Μπακαδήμα δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες αποχωρήσεις καθώς την συνδέει στενή και μακροχρόνια συνεργασία με τον επικεφαλής του κόμματος. Βρέθηκε δίπλα του ως στενή συνεργάτις στο Υπουργείο Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ τον ακολούθησε και σε όλη την μετέπειτα περίοδο.

Ίσως γι αυτό και η ίδια δεν θέλει για την ώρα να δημοσιοποιήσει τους λόγους αποχώρησής της. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος έσπευσε να συνδέσει την διαφοροποίηση της κυρίας Μπακαδήμα με ολιγαρχικά συμφέροντα.

«Κατανοώ ότι, τώρα που οι Έλληνες ολιγάρχες εξαπολύουν επιθέσεις, μηνύσεις και προσωπικές απειλές απέναντι στους βουλευτές και τις βουλεύτριες του μοναδικού κόμματος το οποίο τους κατονομάζει και για αυτό τους πειράζει τόσο πολύ, κάποιες-κάποιοι από εμάς, από την κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να μην άντεξαν, να μην αντέξουν. Εμείς συνεχίζουμε, δεν θα κάνουμε πίσω και μας ενισχύει ιδιαίτερα ότι έχουμε νέο κόσμο που εισέρχεται έτοιμος για αυτόν τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά θυμίζοντας αντίστοιχες ανακοινώσεις του Πάνου Καμμένου ο οποίος αποκαλούσε «αργυρώνητους» και «εξαγορασμένους» τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που αποχωρούσαν από το κόμμα του.

Πάντως, πηγές από το ΜεΡΑ25 σημειώνουν ότι η ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Μπακαδήμα τους αιφνιδίασε καθώς δεν περίμεναν την συγκεκριμένη εξέλιξη λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής τους Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν μάλιστα ότι κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εργασίες η βουλευτής απέφυγε να αναπτύξει τους προβληματισμούς της.

Τι οδήγησε την Μπακαδήμα σε αποχώρηση

Για την ώρα η κυρία Μπακαδήμα δεν έχει ενημερώσει αναφορικά με τους λόγους που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το «σκάφος» του κ. Βαρουφάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση εντός των επόμενων ωρών η οποία πιθανότατα θα μιλά για αντιδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και παραγκωνισμό της. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τον ρόλο της σταγόνας που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει έπαιξε η απόφαση του κόμματος για καταψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή αν και η ίδια ως εισηγήτρια είχε διαφορετική άποψη.

ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ;

Πάντως, η κυρία Μπακαδήμα στην επιστολή με την οποία ενημερώνει την Βουλή ότι αποχωρεί από την ΚΟ του ΜεΡΑ25 σημειώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους πολίτες της Β΄ Πειραιά προϊδεάζοντας με τον τρόπο αυτό ότι επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της στον πολιτικό στίβο.

Το εως σήμερα κοινοβουλευτικό της βιογραφικό ταιριάζει περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στην περίπτωση «μεταγραφής» θα συνεκτιμηθεί και ο ανταγωνισμός. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη μια τριάδα βουλευτών – Ν. Κασιμάτη, Γ. Ραγκούσης, Τρ. Αλεξιάδης – που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει κάποια δυνατή υποψηφιότητα ενώ με το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να διεκδικήσει μια έδρα στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Η αποχώρηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Μαρίας Μποτονάκη

Το τελευταίο επεισόδιο πριν την Μπακαδήμα σημειώθηκε πριν λίγους μήνες – ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας- όταν η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Η κ. Αδαμοπούλου, νομικός στο επάγγελμα, η οποία είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 2019 στην Α’ Αθηνών με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, είχε στείλει επιστολή ανεξαρτητοποίησης με αποδέκτη τον κ. Τασούλα και χωρίς προηγουμένως να έχει προετοιμάσει, κατά πληροφορίες, σχετικά τους συναδέλφους της στο κόμμα.

Τότε, δεν έχει μεσολαβήσει ούτε μήνας από τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε αποχώρησε με αιχμές από το κόμμα και η Αναπληρωματική Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Μαρία Μποτονάκη, η οποία θα έπαιρνε την έδρα της κ. Αδαμοπούλου, αν η τελευταία παραιτούνταν.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]