Tuesday, July 23, 2024

Latest Posts

Κρήτη-Απάτη στο Μηχανολογικό: Πέντε οι εμπλεκόμενοι – Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η λεία

Στην απάτη εμπλέκονται πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες- μεταξύ των οποίων και ένας υπάλληλος του Μηχανολογικού- καθώς και μία γυναίκα, σύμφωνα με το cretapost.gr. Η δικογραφία αφορά τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας, κατ’ εξακολούθηση της χρήσης νοθευμένων εγγράφων και παράβαση καθήκοντος.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν αποκτήσει πάνω από 870.000 ευρώ.

Πώς γινόταν η απάτη

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο φαίνεται ότι είχαν γραφεία διεκπεραίωσης υποθέσεων για ταξινομήσεις και διαβιβάσεις οχημάτων στο Ηράκλειο. Μάλιστα, ήδη έχει διαπιστωθεί πως εμπλέκονται τρεις ιδιοκτήτες γραφείων (ηλικίας 68, 43 και 39 χρόνων) καθώς και μία υπάλληλος γραφείου ηλικίας 34 ετών.

Τα γραφεία έπαιρναν υποθέσεις από φορολογούμενους με το πρόσχημα να τους βοηθήσουν στη μεταβίβαση, την ταξινόμηση ή άλλες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Μηχανολογικό. Οι ίδιοι υπέγραφαν εξουσιοδοτήσεις και άλλα απαραίτητα έγγραφα καθώς και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για έκδοση αδειών οχημάτων, μεταβιβάσεων κτλ.

Οι απατεώνες όμως, αφού έπαιρναν τα χρήματα από τους ανυποψίαστες πολίτες, αντί να καταβάλουν το εκάστοτε ποσό στο κράτος, κατέθεταν ένα ποσό μονοψήφιου αριθμού και πλαστογραφούσαν την απόδειξη καταθέτοντάς τη στο Μηχανολογικό ως απόδειξη συναλλαγής.

Αμέσως μετά, πήγαιναν στον 52χρονο υπάλληλο του Μηχανολογικού και με το πρόσχημα ότι θέλουν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας του φόρτου εργασίας που είχε, παραλάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Έτσι, κατάφεραν από το 2011 έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 να αποκτήσουν, σε βάρος του δημοσίου, πάνω από 870.000 ευρώ όπως ανέδειξε ο ειδικός λογιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Δικογραφία σε βάρος πέντε ημεδαπών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση της χρήσης νοθευμένων εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος σχηματίσθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης .

Ειδικότερα, μετά ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στην Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου .

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών, μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.

Εν συνεχεία αντί να καταβάλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής ,παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό.

Επιπλέον με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρελάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Με αυτό τον τρόπο ανωτέρω είχαν από το έτος 2011 και έως 1 Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό 20.290 ευρώ , πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και (13) πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Πηγή: cretapost.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]