Friday, March 1, 2024

Latest Posts

Κορονοϊός: Σαφάρι της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση της καραντίνας από τους απείθαρχους, τα πρόστιμα

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ μετά και τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, όπου πολίτες έσπασαν την καραντίνα παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό.

Επιχειρήσεις έκτακτων ελέγχων μικτών κλιμακίων, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ., μετά από στοχευμένες επιλογές και καταγγελίες, σε γνωστά ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια κοσμοπολίτικων κυκλαδίτικων νησιών, βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Την περασμένη Τρίτη, ένα τέτοιο κλιμάκιο, έφυγε αεροπορικώς το μεσημέρι εκείνης της ημέρας για την Μύκονο. Κατευθύνθηκε αμέσως σε πασίγνωστο ξενοδοχείο, όπου φαίνεται να υπήρχαν κρούσματα τα οποία είχαν μείνει κρυφά. Προέβησαν σε 200 δειγματοληπτικούς ελέγχους προσωπικού και ενοίκων. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά καθώς προέκυψαν 6 θετικοί στον ιό, 3 ένοικοι και 3 άτομα του προσωπικού, τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα όπως και οι επαφές τους.

Στο ίδιο νησί, το Σάββατο, έγιναν παρόμοιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, σε 400 άτομα προσωπικό δύο γνωστών μπαρ-εστιατορίων όπου τηρούνταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ.

Στο μεταξύ, μία γυναίκα από βαλκανική χώρα, εργαζόταν σε γνωστό ξενοδοχείο της Τήνου. Μετά από τεστ είχε βγει θετική στη COVID-19 και υποθετικά μπήκε σε 14 μέρες καραντίνας στο σημείο διαμονής της στο νησί. Σε αλλεπάλληλους ελέγχους των αστυνομικών για την τήρηση της καραντίνας δεν την εντόπισαν. Σε επικοινωνίες που είχαν μαζί της εκείνη φαίνεται να τους έλεγε ψέματα. Και αυτό γιατί είχε παραβιάσει την καραντίνα, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα και όχι μόνο αυτό, αλλά εργαζόταν σε μεγάλη αλυσίδα γυμναστηρίων, ως γυμνάστρια.

Το έσκασε 26χρονος
Ένας 26χρονος, ενώ είχε διαγνωστεί θετικός, πήγε μαζί με τον αδερφό του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καθώς είχε πιο έντονα συμπτώματα που τον είχαν ανησυχήσει. Την ώρα που οι γιατροί βρίσκονταν στην διαδικασία νοσηλείας του για να τον παρακολουθήσουν, εκείνος έφυγε. Επικοινώνησαν με τον αδερφό του, ο οποίος τους είπε πως ο 26χρονος δεν ήθελε να παραμείνει στο νοσοκομείο, και θα έμενε καραντίνα στο σπίτι του. Ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, σχημάτισε δικογραφία, βεβαίωσε το σχετικό πρόστιμο και αναζήτησε τον νεαρό στο σπίτι του.

Το βράδυ του Σαββάτου αστυνομικοί πήγαν για έλεγχο τήρησης ωραρίου σε beach bar στην παραλία Περίβολος της Σαντορίνης. Το κατάστημα είχε υπερβεί το ωράριο λειτουργίας, βεβαιώθηκε στον ιδιοκτήτη πρόστιμο 10.000 ευρώ και σφράγισμα τριών ημερών. Έξω από το κατάστημα βρέθηκε ένας εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, ο οποίος ήρθε σε μία στιγμιαία φραστική αντιδικία με τους αστυνομικούς, τους οποίους παρότρυνε να “αφήσουν τον κόσμο να διασκεδάσει”.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 48ωρο έγιναν σαρωτικοί έλεγχοι σε περίπου 3.500 επιβάτες 55 πτήσεων εσωτερικού, προερχόμενες από Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη. Πρόκειται για αδειούχους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, και οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να έχουν ολοκληρωμένο δείγμα από την πιθανή διασπορά του ιού.

Τα πρόστιμα
Το πρόστιμο για όσους σπάνε την καραντίνα είναι τσουχτερό, αφού ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει 5.000 ευρώ. Μάλιστα δεν είναι μόνο το πρόστιμο, αφού είναι αυστηρές και ποινές για την παραβίαση της καραντίνας. Οι παραβάτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση τριών ετών στην περίπτωση μετάδοσης σε αόριστο αριθμό ατόμων, και από 10 χρόνια έως και ισόβια στην περίπτωση που προκληθεί θάνατος, ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό των οργάνων και της διαδικασίας ελέγχου διαπίστωσης των παραβάσεων των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοιου COVID 19 προβλέπει:

Το πρόστιμο επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής και ανέρχεται σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε παράβαση των μέτρων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύουν, με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου πρώτου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20797/26.3.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 1040) και η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.22824/4.4.2020 κοινή απόφαση των ιδίων επίσης Υπουργών (Β’ 1168).

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH