Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Latest Posts

Κίνα: Εκτελεστικά αποσπάσματα και θανατηφόρες ενέσεις σε βανάκια

Χιλιάδες άνθρωποι εκτελούνται κάθε χρόνο στην Κίνα για εγκλήματα που σχετίζονται ακόμα και με τα ναρκωτικά. Τι λένε ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας για τις τιμωρητικές μεθόδους του Πεκίνου. «Υπέρ» της πρακτικής αυτής δηλώνουν οι Κινέζοι πολίτες

Το τίτλο του «χειρότερου εκτελεστή» στον κόσμο έχει κερδίσει η Κίνα, το κράτος της οποίας καταδικάζει σε θάνατο και σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους: από εν ψυχρώ πυροβολισμούς μέχρι θανατηφόρες ενέσεις κι εκτελέσεις εν κινήσει μέσα σε φορτηγάκια.

Οι πραγματικοί αριθμοί των ανθρώπων που έχουν εκτελεστεί με δικαστική απόφαση πιστεύεται ότι είναι εκπληκτικά υψηλοί, ωστόσο το καθεστώς προτιμά να τους κρατά καλά κρυμμένους ως κρατικά μυστικά.

Εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα μίλησαν στη The Sun Online για το σύστημα της ασιατικής χώρας, που βγήκε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την εκτέλεση του Κινέζου μεγιστάνα Lai Xiaomin, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά.

Ο Xiaomin εκτελέστηκε τον προηγούμενο μήνα, καθώς στην Κίνα, εγκλήματα που σχετίζονται ακόμα και με τα ναρκωτικά ή κυβερνητικές και επιχειρηματικές δολοπλοκίες μπορούν να επισύρουν θανατική ποινή.

Οι πυροβολισμοί (ομαδικοί ή ατομικοί) και οι θανατηφόρες ενέσεις είναι δύο αγαπημένες μέθοδοι εκτέλεσης που χρησιμοποιούνται από το κινέζικο καθεστώς.

Οι θανατηφόρες ενέσεις νομιμοποιήθηκαν από το καθεστώς τη δεκαετία του ’90 και μερικές φορές χορηγούνται στα «θύματα» μέσα σε κάποιο από τα κινητά «φορτηγά εκτέλεσης» του κράτους. Σύμφωνα με όσα φημολογούνται, οι κατάδικοι φορτώνονται μέσα στα φορτηγά αυτά και στη συνέχεια, αφού πρώτα τους δένουν σε ένα τραπέζι, τους χορηγούν τη θανατηφόρα ουσία.

Γενικά, οι ενέσεις θεωρούνται ως η πιο διαδεδομένη μέθοδος εκτέλεσης, λόγω χαμηλότερου κόστους, ενώ οι εκτελέσεις μέσα σε φορτηγά (κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2003) επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί μεταφορά στη φυλακή. Σύμφωνα με την Αμνηστία, η μέθοδος των φορτηγών έχει, πλέον, εγκαταλειφθεί.

Οι εκτελέσεις μέσω πυροβολισμών θα σταματούσαν, θεωρητικά, το 2010, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές που θέλουν την πρακτική αυτή να συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κατάδικου, που πυροβολήθηκε με δικαστική απόφαση μετά από τη μαχαίρωση εννέα παιδιών σε σχολείο.

Σύμφωμα με την Ong, αν και η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ολοένα και λιγότεροι είναι οι άνθρωποι που εκτελούνται, δεν είναι ο αριθμός των εκτελέσεων αυτός που προβληματίζει.

«Παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση σκοτώνει λιγότερους και με περισσότερη προσοχή, εξακολουθεί να βλέπει τη χρήση της θανατικής ποινής ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο για σοβαρά εγκλήματα, ειδικά εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν να επιβάλλουν θανατικές ποινές και εκτελέσεις για ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, τα οποία δεν συγκαταλέγονται, πάντα, στα σοβαρότερα εγκλήματα. Είναι απίθανο ο αριθμός των νέων θανατικών ποινών και εκτελέσεων να μειωθεί σημαντικά στο εγγύς μέλλον» πρόσθεσε η Ong.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής William Schabas, συγγραφέας της έκθεσης της Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, δήλωσε στη The Sun Online πώς οι πολίτες στην Κίνα «δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτό». Το αντίθετο δείχνει να ισχύει, καθώς «το υποστηρίζουν κιόλας».

«Η κοινή γνώμη στην Κίνα εξακολουθεί να είναι αρκετά θετική για τη θανατική ποινή. Εάν κάνετε μια έρευνα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μια σημαντική πλειοψηφία ατόμων που είναι υπέρ της θανατικής ποινής» σημείωσε.

Πέρα από τις εκτελέσεις πολιτικών κι επιχειρηματιών, η Κίνα ήταν επίσης το πρώτο έθνος που προχώρησε σε εκτέλεση η οποία σχετιζόταν με τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, πέρσι ο Ma Jinguo εκτελέστηκε, αφού προηγουμένως είχε σκοτώσει δυο κυβερνητικούς αξιωματούχους σε ένα σημείο ελέγχου για Covid. Την ίδια στιγμή, ο Καναδός πολίτης Robert Lloyd Schellenberg βρίσκεται στη λίστα εκτέλεσης και περιμένει να έρθει η σειρά του, έχοντας καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Καναδάς προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεση αυτή, με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να κατηγορεί το Κομμουνιστικό Κόμμα για «αυθαίρετη» χρήση της θανατικής ποινής.

Πηγή:protothema.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH