Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Latest Posts

ΚΕΑ: «Ένεση» 400 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους

Αυξάνεται το ποσό βοήθειας στα 400 εκ. ευρώ για τους δικαιούχους του πρώην ΚΕΑ νυν Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Την αύξηση του ποσού βοήθειας για διανομές προϊόντων στους άπορους, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ στα 400 εκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) διαπραγματεύεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που αφορά τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας κατά την επίσκεψη του στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (EIEAΔ) υπογράμμισε τον ρόλο του ΤΕΒΑ και το ποσό σημαντικό είναι καθώς εγγράφονται κατά μέσο όρο 400.000 ωφελούμενοι κάθε μήνα, ενώ από την αρχή του προγράμματος το 2014 μέχρι και σήμερα, ενώ έχουν ωφεληθεί συνολικά 1.076.133 πολίτες. Ωφελούμενοι είναι όλοι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που επιλέγουν να είναι και ωφελούμενοι ΤΕΒΑ, χωρίς καμία διάκριση φύλου, φυλής, εθνότητας, ηλικίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού κ.λπ.

Πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 25 διανομές κάθε μήνα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 διανομές σε όλη την Ελλάδα.

Στην χώρα μας το πρόγραμμα ΤΕΒΑ είναι το μοναδικό στη Ευρώπη, το οποίο προμηθεύει τους δικαιούχους και με νωπά προϊόντα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης σήμερα το ΤΕΒΑ έχει αναδειχθεί μαζί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το αποτελεσματικότερο εργαλείο στην ανακούφιση της φτώχειας συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων, κυρίως παιδιών, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, μέσω των παρεχόμενων συνοδευτικών μέτρων.

Εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων και Περιφερειών), οι οποίες ως τοπικές κοινωνίες και σε άμεση επαφή με τους ωφελούμενους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των δράσεων.
Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ απλώνεται σε όλη την Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ Ι).

Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023. Όπως εξήγησε ο υπουργός το πρόγραμμα προέβλεπε την διαχείριση 330 εκατ. € για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας, πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Παροχές ΤΕΒΑ

Οι διανομές στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, βασικών για την προώθηση υγιεινής διατροφής, από όλες τις βασικές διατροφικές ομάδες. Όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, οπωρολαχανικά, ζυμαρικά, όσπρια, αμυλούχα, κονσέρβες, έλαια, βρεφικές τροφές ενώ καθε χρόνο διανέμονται περίπου 30 είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής, που αφορούν σε οικιακή καθαριότητα, ατομική υγιεινή, ατομική ένδυση και υπόδηση, σχολικά είδη, είδη αστέγων και κ.λπ.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό Κράτος Μέλος που διανέμει φρέσκα νωπά προϊόντα. Γενικά, κάθε χρόνο διανέμονται περίπου 80 είδη τροφίμων.

Παράλληλα προσφέρει και δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης, όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):

κοινωνική ένταξη ΑμΕΑ, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, αθλητικές δραστηριότητες, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους κ.λπ…

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH