Thursday, March 28, 2024

Latest Posts

«Καλώδιο δεδομένων» θα ενώνει Ελλάδα και Μ. Ανατολή

Ενα πολύ ξεχωριστό και φιλόδοξο πρότζεκτ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον διάδοχο του θρόνου.

Πρόκειται για τη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως την ανατολική Ασία μέσω της εγκατάστασης ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων, ενός δηλαδή καλωδίου δεδομένων (data cable). Το σχέδιο, γνωστό ως EMC, προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, με δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Η σημασία του πρότζεκτ

Εάν το σχέδιο προχωρήσει και γίνει πραγματικότητα, θα φέρει ριζική αναβάθμιση της Ελλάδας παγκοσμίως στην ιδιαίτερα σημαντική αγορά των data, καθώς αφενός θα μετατρέψει τη χώρα σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και αφετέρου θα κινητοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις σε έναν τομέα ταχύτατα αναπτυσσόμενο. Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τον αντίκτυπο μιας τέτοιας επένδυσης, τα οφέλη θα είναι τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς αφενός θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας –που είναι βασικό κυβερνητικό ζητούμενο– αλλά και πολύτιμη τεχνογνωσία μέσω της αύξησης ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών και νεοφυών επιχειρήσεων που θα παράγουν άυλο πλούτο και αφετέρου στα μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι η προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, που θα αποτελέσει κίνητρο επαναπατρισμού και για τους Ελληνες του εξωτερικού.

Ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι η προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, που θα αποτελέσει κίνητρο επαναπατρισμού για Ελληνες του εξωτερικού.

Οι συζητήσεις στο Ριάντ είχαν εμμέσως και γεωστρατηγική διάσταση, καθώς μια τέτοια προοπτική σύνδεσης της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή ενισχύει τη χώρα και γεωστρατηγικά. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρεί συντονισμένα την είσοδό της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η επίσκεψη στο Ριάντ είναι απλώς ένα ακόμα κομμάτι του ίδιου παζλ. Δεν είναι τυχαίο πως της επίσκεψης του πρωθυπουργού είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη, στις 4 Οκτωβρίου, μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Σαουδάραβα ομολόγου του, κατά την οποία συμφωνήθηκε η συνέχιση και εμβάθυνση των προπαρασκευαστικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και το Ριάντ, ενδεικτικό πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Εάν το πρότζεκτ προχωρήσει τότε θα πρόκειται για το πρώτο υποθαλάσσιο και επίγειο data cable που συνδέει τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε μια εποχή που η αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι συζητήσεις στο Ριάντ δεν περιορίστηκαν στο θέμα της διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω του καλωδίου δεδομένων, καθώς στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου υπήρξε ταύτιση απόψεων στα πολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι τεράστιο και θα εκφραστεί σε πολλά επίπεδα.

Κατ’ αρχήν από το PIF (Public Investmend Fund), ένα από τα μεγαλύτερα Sovereign Wealth Funds στον κόσμο, αλλά και από Σαουδάραβες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και οι οποίοι παραβρέθηκαν στο πρωινό που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη βιομηχανίας μπλε υδρογόνου και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών για τη μεταφορά του μπλε υδρογόνου και στην Ευρώπη. Παράλληλα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και για τον τουρισμό, με τη Σαουδική Αραβία να αναγνωρίζει στην Ελλάδα την επιτυχή προσπάθεια να επεκτείνει την τουριστική της σεζόν και να βάλει στην ατζέντα και τον χειμερινό τουρισμό. Οπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς Σαουδικής Αραβίας για μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας στο κομμάτι αυτό, καθώς ο διάδοχος έχει σχέδια για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα του και το ελληνικό brand θεωρείται από τα καλύτερα στη Σαουδική Αραβία.

Ενα κεφάλαιο από μόνο του πιθανής και σημαντικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι τα κατασκευαστικά σχέδια στη Σαουδική Αραβία για τη δημιουργία μιας κολοσσιαίας πόλης, της Neom, με προϋπολογισμό 500 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για πεδίο δόξης λαμπρό για το ελληνικό επιχειρείν και για αυτόν τον λόγο αναμένεται το επόμενο διάστημα ελληνικές επιχειρήσεις να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία σε αποστολή υπό τον κ. Φραγκογιάννη, ώστε να εξεταστούν οι προοπτικές για τις ευκαιρίες που ανοίγονται τόσο στον τομέα των κατασκευών όσο και της πώλησης υλικών, όπως για παράδειγμα το μάρμαρο. Από το επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξει επιχειρηματική αποστολή και από τη Σαουδική Αραβία προς την Ελλάδα. Μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίστηκε επίσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, ένας τομέας επίσης με μεγάλη προοπτική. Οπως σημειώνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία είναι από αυτά που μεσοπρόθεσμα μπορεί να φέρουν πολλαπλά οφέλη.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]