Tuesday, June 25, 2024

Latest Posts

Καϊλή: Το χρονικό του σκανδάλου που οδήγησε στην κράτησή της

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η εμπλοκή της Εύας Καϊλή σε έρευνες των βελγικών αρχών, οι οποίες εξετάζουν κορυφαίους ευρωπαϊούς αξιωματούχους για χρηματισμό από το Κατάρ. Την Παρασκευή το απόγευμα, έγινε γνωστό από βελγικά μέσα ενημέρωσης ότι προσήχθη και ανακρίνεται στην εισαγγελία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Πληροφορίες από τα ίδια μέσα, ανέφεραν ότι στο σπίτι της, εντοπίστηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο φαίνεται να προέρχεται από το Κατάρ. Στην υπόθεση, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται και ο σύντροφός της κ. Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι ενώ τα ίδια μέσα αναφέρουν ότι συνελήφθη και ο πατέρας της ευρωβουλευτή κρατώντας βαλίτσα με χρηματικό ποσό.

Για αρκετές ώρες, ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε την υπόθεση με αντικροούμενες πληροφορίες να κάνουν λόγο για κράτηση, προσαγωγή που εξελίχθηκε σε σύλληψη, ή απλή προσαγωγή. Συνεργάτες της, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ισχυρίζοταν ότι η ίδια βρίσκεται στο σπίτι της, ωστόσο αυτό διαψεύστηκε αμέσως από την πραγματικότητα. Από την άλλη, πληροφορίες υπογράμμιζαν, πως η Εύα Καϊλή βρίσκεται στις εισαγγελικές αρχές, ερευνάται παρουσία δικηγόρου. Μάλιστα, υπήρχε και ένας αστερισκός για το αν την καλύπτει η ασυλία που της προσφέρει το ευρωκοινοβούλιο. Στην περίπτωση που πιάστηκε «επ’αυτοφόρω», τότε αυτομάτως η ασυλία της δεν έχει ισχύ. Και όπως μετέδιδαν ξένα μέσα, το μεγάλο ποσό που λέγεται ότι εντοπίστηκε ακύρωνε αυτόματα την ασυλία της. Οι επίσημες ανακοινώσεις πάντως, για το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης θα γίνουν γνωστές την Κυριακή.

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε επιστολή της που απευθύνεται στην Εύα Καϊλή της ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της ως αντιπρόεδρος της ευρωβουλής στον απόηχο των εξελίξεων.

Την ίδια ώρα, η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να διαγράψει την Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν αστραπίαια. Αμέσως μετά, ακολούθησε το κόμμα των ευρωσοσιαλιστών. Οι σχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με την ευρωβουλευτή ήταν από καιρό ηλεκτρισμένες. Οι πρόσφατες αναφορές της για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Blue Sky), κράτησε σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις, λέγοντας ότι αυτές οι απόψεις δεν εκφράζουν τον ίδιο αλλά ούτε και την παράταξη. Η απόσταση μεταξύ των δύο πολιτικών, μετρά αρκετό καιρό. Το χάσμα μεταξύ τους μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν τον Σεπτέμβριο, η Εύα Καϊλή «έσπασε» την κομματική γραμμή για την επιλογή του επόμενου γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε υπέρ του εκλεκτού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Alessandro Chiocchetti. «Οι αποφάσεις της σοσιαλιστικής ομάδας έπρεπε να γίνουν σεβαστές. Διαφωνούμε με αυτές τις προσωπικές επιλογές», έλεγαν τότε στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αργότερα, ακολούθησε η δήλωση για το Κατάρ, από την οποία διαχωρίστηκε πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το Σάββατο, η ομάδα των ευρωσοσαλιαστών μέσω της προέδρου τους, Iratxe Garcia Perez, ανακοίνωσε ότι γίνονται ενέργειες για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από την θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Θα επικαλεστούν το άρθρο 21 του κανονισμού της ευρωβουλής. Ήδη το ζήτησαν εκπροσώποι των άλλων κομμάτων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο των Πρασίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνει καθαίρεση χρειάζεται πρώτα να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και να εγκριθεί από την ολομέλεια με τα 2/3. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, προγραμματίζεται η Συνδιάσκεψη να συγκληθεί το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]