Ένα πρότζεκτ με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που στόχο έχει να προωθήσει τις πράσινες πολιτικές, καθώς και την κυκλική οικονομία στην Μεσόγειο. Με φόντο, μία μελέτη-«καμπανάκι», που δείχνει πως οι θερμοκρασίες στην περιοχή ανεβαίνουν αρκετά ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ρεπορτάζ της EURACTIV από την Αθήνα.
Στο Interreg Green Growth Community ανήκουν τα έργα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg-MED Program). Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη, ενώ περιλαμβάνει περισσότερους από 100 εταίρους, από δημόσιους φορείς μέχρι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιφερειακές αρχές.
Προγράμματα που μπορεί να βρει κανείς σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, όπως -μεταξύ άλλων- στα γεωργικά προϊόντα και την διατροφή, την διαχείριση αποβλήτων ή τις έξυπνες πόλεις.
H Mercè Boy Roura, ερευνήτρια της Κοινότητας Πράσινης Ανάπτυξής (GGC), είπε στη EURACTIV ότι «η κλιματική αλλαγή είναι τώρα μια πραγματικότητα και χρειάζονται άμεσα απαντήσεις».
«Υπάρχουν διάφορες δράσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μία από αυτές είναι η στρατηγική της κυκλικής οικονομίας, η οποία απαιτεί να υιοθετήσουμε μία ολιστική προσέγγιση, δηλαδή από τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τα αγαθά στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απόβλητα», είπε.
Μια επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από ειδικούς στη Μεσόγειο του προγράμματος Κλιματική και Περιβαλλοντολογική Αλλαγή (MedECC), βρήκε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την περιοχή της Μεσογείου σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι θερμοκρασίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς κελσίου, από την προ-βιομηχανική περίοδο, δηλαδή πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 1,1 βαθμών κελσίου.
Επιπλέον, η μελέτη προέβλεπε ότι οι ξηρασίες θα γίνουν «πιο συχνές και/ή πιο έντονες».
Η Roura είπε ότι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η λειψυδρία ή η μόλυνση ή η υποβάθμιση του εδάφους, χρειάζονται καινοτόμες λύσεις. Και μέσω αυτού του προγράμματος οι λύσεις να μετατραπούν σε συστάσεις πολιτικής, καθώς και συνέργειες.
«Η κυκλική οικονομία αφορά και τη βόρεια τμήματα της Ευρώπης, αλλά δεν είναι και τόσο γνωστό στη Μεσόγειο. Έτσι έχουμε να διαχειριστούμε ορισμένα χαρακτηριστικά της Μεσογείου, όπου είναι διαφορετικά από τις άλλες περιοχές της Ευρώπης. Και αυτό που κάνουμε στην κοινότητα είναι να μεταφράσουμε αυτά τα αποτελέσματα σε αποτελέσματα πολιτικής, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας», είπε η Roura.
Ο ρόλος της γεωργίας
Πολλά έργα της “Κοινότητας Πράσινης Ανάπτυξης” (GGC), εστιάζουν στο «περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα» της γεωργίας και διερευνούν καινοτόμους τρόπους για να το μετριάσουν.
Το πρόγραμμα αποβλήτων RELIVE, είναι ένα από αυτά τα έργα. Περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2020. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην κτηνοτροφία και συγκεκριμένα στην εντατική εκτροφή βοοειδών και χοίρων, η οποία επηρεάζει σοβαρά την κλιματική αλλαγή στην περιοχή.
Ο στόχος είναι να μετατραπούν τα απόβλητα των ζώων, σε βιολογικά λιπάσματα υψηλής εμπορικής αξίας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεν θα οδηγήσει μόνο σε μια έξυπνη ανάπτυξη, άλλα θα δημιουργήσει και νέες εργασιακές ευκαιρίες.
Ένα άλλο πρόγραμμα είναι το CAMARG, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τους μικρούς ιδιοκτήτες γης της Μεσογείου, να επιβιώσουν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των μαζικών λιανικών επιχειρηματικών μοντέλων.
Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση “zero-km”, o στόχος είναι να μικρύνει η διαδρομή μεταξύ τοπικών αγροτικών παραγωγών και τελικών καταναλωτών, μέσω μιας υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου. Επιπλέον, στοχεύει στην αύξηση της προβολής των προϊόντων “υψηλής ποιότητας” στην περιοχή της Μεσογείου.
Το πρόγραμμα θυμίζει, την ιδέα των Σύντομων Αλυσίδων Εφοδιασμού Τροφίμων (SFSC), το οποίο εισήχθη στην τελευταία Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), παρέχοντας στους καταναλωτές υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα, όπως επίσης αυξάνοντας και το εισόδημα των μικροκαλλιεργητών.
Μεσόγειος: σε πρώτο πλάνο για την κλιματική αλλαγή
Η Alessandra Sensi, από τη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), ένα διακυβερνητικό όργανο που συγκεντρώνει σαράντα τρείς χώρες για την προώθηση διαλόγου και συνεργασίας, είπε ότι ο στόχος ήταν να συμφωνηθεί μια «κοινή ατζέντα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή», καθώς επίσης και για τη «γαλάζια οικονομία».
Η ίδια είπε ότι στα επόμενα χρόνια, οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αναλάβουν δράση.
«Είναι μια σημαντική ευκαιρία, να μην την χάσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ατζέντα μας συμφωνεί με τα στοιχεία, ότι η περιοχή της Μεσογείου είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή», Είπε στη EURACTIV. Επίσης πρόσθεσε ότι αυτή η ενισχυμένη τεχνική συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου αλλά έχει επεκταθεί και σε χώρες όπως η Ιορδανία.
«Όλα εξαρτώνται από τη διακρατική συνεργασία. Πράγματι, τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα δεν έχουν σύνορα. Έτσι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστούν, από το να δουλέψουμε συλλογικά και ισότιμα», είπε η Sensi.
Το πρόγραμμα ( Interreg), “Κοινότητα Πράσινης Ανάπτυξης”, πρόσφατα έλαβε την ετικέτα της Ένωσης για τη Μεσόγειο και τώρα λαμβάνει μέρος σε κοινές δραστηριότητες, οι οποίες προωθούν βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.
«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορία επιτυχίας», είπε η Sensi, προσθέτοντας ότι μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης, οι χώρες της νότιας Μεσογείου, οι οποίες δεν συμμετέχουν σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg-MED Program), για παράδειγμα τα κράτη από την βόρεια Αφρική, τελικά θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά τα έργα.
«Αναζητούμε τώρα επιχειρησιακές ευκαιρίες για τον συντονισμό και με άλλα περιφερειακά προγράμματα, αλλά επίσης να διευκολύνουμε το πρόγραμμα και να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες του Νότου, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος αυτών, μπορούν ακόμα να ενταχθούν σε αυτές τις δραστηριότητες».
Πηγή:euractiv.gr