Saturday, June 22, 2024

Latest Posts

Ιερά Σύνοδος: Είπε όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά απέρριψε και τις λαοσυνάξεις

Συνεδρίασε την Τρίτη, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη, προκειμένου να συζητηθεί ο προς κατάθεση νέος νόμος για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και οι επιμέρους διατάξεις περί υιοθεσίας τέκνων από αυτά.

Το ομόφωνο «όχι» της Εκκλησίας ενάντια στο νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί, συνοψίζει τη στάση της. Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ήπιων τόνων από τους πάντες στη διαχείριση της κατάστασης. Ο ίδιος διατηρεί πάντα ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της Πολιτείας.

Ειδικότερα, στη σύντομη προσφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το λόγο της έκτακτης συνεδρίασης και σχολιάζοντας, τόνισε πως «πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα, που στόχο έχει, όχι μόνον να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας αλλά και να εισαγάγει νέες μορφές οικογένειας καθώς και να κανονικοποιήσει τη σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Παράλληλα, δημιουργούνται πολλές προκλήσεις του ιερού και μεγάλου μυστηρίου του γάμου, θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας, ενώ επιχειρείται αλλαγή στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου με κεντρική, αυτή του θεσμού της οικογένειας. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι, από τούδε και στο εξής, «θα μιλήσει η Ιεραρχία», αναφέροντας την επιθυμία του να «διατηρηθεί άρρηκτη η ιερότητα του Σώματος της Ιεραρχίας» και ότι «προσεύχεται στο Θεό να το φωτίσει για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβει».

Κύριος εισηγητής ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικόλαος με θέμα «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου». Στην εισήγηση, αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες υποενότητες: «Η σημερινή πραγματικότητα», «Η Ελληνική επικαιρότητα», «Δικαίωμα και υποχρέωση της Ιεράς Συνόδου», «Βιολογικό υπόβαθρο του φύλου», «Τί είναι ο γάμος; Αγιασμός του φύλου», «Εκτροπές από τη φυσιολογία», «Η αξία του ανθρώπου», «Συνέπειες του προτεινόμενου νόμου», «Νομική διάσταση», «Γενικές σκέψεις», «Συνοπτικά σχόλια, σχόλια στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και καταληκτικές σκέψεις».

Ακολούθησε συζήτηση επί της εισήγησης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας, κατά την οποία έλαβαν το λόγο πολλοί αρχιερείς και τέλος, συντάχθηκε ανακοινωθέν σχετικά με τον ομόφυλο γάμο και την ομόφυλη γονεϊκότητα αφού συγκροτήθηκε η Επιτροπή Τύπου από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, Θεσσαλλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

Όχι λαοσυνάξεις – Η Εκκλησία υιοθετεί ήπιους τόνους

«Η Ιεραρχία είναι ένα Σώμα που βουλεύεται, χωρίς να της γίνονται ‘φροντιστήρια’» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, εκπροσωπώντας την τριμελή Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου, που συστάθηκε σήμερα, δηλώνοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως δεν πρόκειται να γίνουν λαοσυνάξεις. Δεν αρνήθηκε ότι μεταξύ των πολλών απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν, υπήρξαν και οι «δυναμικότερες», οι οποίες μιλούσαν για «κινητοποιήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekklisiaonline, πιο αιχμηρή ήταν η στάση των μητροπολιτών Κέρκυρας κ. Νεκτάριου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Οι δύο μητροπολίτες τήρησαν μια πιο σκληρή γραμμή και πρότειναν στο σώμα της Ιεραρχίας να επιβληθούν «κυρώσεις» σε όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ακόμη και την επιβολή επιτιμίου.

Επίσης, ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος πρότεινε να διοργανωθεί συλλαλητήριο, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]