Sunday, May 5, 2024

Latest Posts

Φλώρα Σταυρίδη: Σήμερα έχουν προστεθεί νέα όπλα στη φαρέτρα των ογκολόγων για την καταπολέμηση του καρκίνου

Tη διεύθυνση της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία, έχει αναλάβει η Δρ. Φλώρα Σταυρίδη, Ογκολόγος παθολόγος από το 2019.

Με 19 χρόνια κλινικής και επιστημονικής δραστηριότητας στην Ογκολογία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία, η δρ. Σταυρίδη έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του γυναικολογικού και ουρογεννητικού καρκίνου, καθώς και στην παρηγορητική φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. Μάλιστα, στην Αγγλία εργάστηκε για μια δεκαετία στα διεθνούς φήμης Κέντρα Αναφοράς στην Ογκολογία, Νοσοκομεία Royal Marsden και Guys & St. Thomas του Λονδίνου.

Πάντα προσιτή στους ασθενείς της και όχι μόνο, δέχτηκε να μιλήσει στα patissiapress και στον Κώστα Ντέμο, για τους τρόπους αντιμετώπισης της μάστιγας του αιώνα, τον καρκίνο.

Κυρία Σταυρίδη τι είναι καρκίνος και πως «χτυπά» τα όργανα του σώματος;

O καρκίνος είναι μία πάθηση κατά την οποία κάποια κύτταρα αυξάνονται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ανθρώπινα κύτταρα αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κυτταρική διαίρεση για να σχηματίσουν νέα κύτταρα, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Όταν τα κύτταρα μεγαλώνουν και φθείρονται παθαίνουν κυτταρική απόπτωση και νέα κύτταρα λαμβάνουν τη θέση τους. Κάποιες φορές, η διαδικασία αυτή διαταράσσεται και μη φυσιολογικά ή κατεστραμμένα κύτταρα αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται ενώ δεν πρέπει. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να σχηματίσουν όγκους, καλοήθεις ή κακοήθεις.

Οι καρκινικοί όγκοι εισβάλλουν στους κοντινούς ιστούς ή μπορεί να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, σχηματίζοντας νέους όγκους (η διαδικασία αυτή ονομάζεται μετάσταση).

ΦΛΩΡΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ2

Στην εποχή που ζούμε ο καρκίνος φαίνεται να είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος όχι μόνο για τις μεγάλες ηλικίες αλλά και για πιο νέους ανθρώπους. Ποιοι παράγοντες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση των νεοπλασιών;

Πράγματι. Πλέον τα νεοπλάσματα διαγιγνώσκονται νωρίτερα και σε αυτό έχουν συμβάλλει οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι και οι απεικονίσεις τεχνικές. Αυτό οδηγεί σε μια εικόνα αυξημένης επίπτωσης στις νεαρές ηλικίες.
Παράγοντες όπως η διατροφή, η παχυσαρκία και το περιβάλλον εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη;

Η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ένας τρόπος ζωής με σωστή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων εξετάσεων πρόληψης, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του καθενός μας είναι οι βασικότερες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι όσο πιο νωρίς διαγιγνώσκεται ένας καρκίνος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ίασής του.

Καρκίνος του παγκρέατος και καρκίνος του στήθους. Τι έχει γίνει έως σήμερα από την πλευρά της επιστήμης και, ποιες είναι οι νέες θεραπείες στη φαρέτρα των γιατρών;

Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα έχουν προστεθεί νέα όπλα, χειρουργικές τεχνικές, ακτινοθεραπευτικές λύσεις και φαρμακευτικές θεραπείες στη φαρέτρα των Ογκολόγων, που έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

ΦΛΩΡΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΥΓΕΙΑ

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε εδώ σε τεχνικές όπως η στερεοταξία που καθιστούν εξαιρέσιμους άλλοτε ανεγχείρητους καρκίνους του παγκρέατος, αλλά και σε φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται από το στόμα, με πολύ καλά αποτελέσματα όχι μόνο στη συμμόρφωση και στην καλή πορεία αλλά και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στην επανάσταση που έχει φέρει στη σύγχρονη Ογκολογία η ανοσοθεραπεία, η οποία μπορεί να προσφέρει παράταση της επιβίωσης και καλή ποιότητα ζωής σε πολλούς ογκολογικούς ασθενείς, καθώς εκπαιδεύει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά τον καρκίνο.

Πολλά δημοσιεύματα σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά κάνουν λόγο για ένα εμβόλιο που θα δώσει τέλος στη λαίλαπα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Mέχρι στιγμής, το πρώτο και το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο που έχει η ανθρωπότητα κατά του καρκίνου είναι το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας στις γυναίκες, τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νεαρές γυναίκες 15-44 ετών, αλλά και από άλλες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του κόλπου και του αιδοίου, τον καρκίνο του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα (σε γυναίκες και άνδρες) και τον καρκίνο του πέους.

Η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του καρκίνου δεν είναι μακριά. Αρκεί να σκεφθούμε ότι η παρασκευή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού βασίστηκε σε πλατφόρμες που είχαν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες με στόχο τη δημιουργία αντικαρκινικών εμβολίων. Η επιτυχία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ίσως δώσει μία έξτρα ώθηση σε αυτή την προσπάθεια. Οι περισσότερες ερευνητικές προσπάθειες σήμερα στοχεύουν στα αντιγόντα που εντοπίζονται στους καρκινικούς όγκους.

Bέβαια, και η φιλοσοφία της ανοσοθεραπείας, που όπως προαναφέραμε εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα μοιάζει πολύ με αυτή των εμβολίων.

Ομιλίες Προγράμματος Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών ΥΓΕΙΑ – Ογκολογία τη χρονιά που πέρασε. Τί άλλαξε;

Η ψυχολογία του ασθενή μπορεί να δώσει ένα «έξτρα κίνητρο» ώστε να καταπολεμηθεί η ασθένεια;

Σαφέστατα. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό και αποδεικνύεται και από μελέτες, ότι ο ασθενής που αισθάνεται ψυχολογικά δυνατός έχει και τη βέλτιστη ανάρρωση. Για αυτό και η συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών.

Ποιο είναι το μέλλον της ογκολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

ΦΛΩΡΑ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

H Ογκολογία στη χώρα μας όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον τρόπο άσκησης της Ογκολογίας σε άλλες χώρες του εξωτερικού – το αντίθετο μάλιστα: Οι Έλληνες Ογκολόγοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Επιπλέον, στη χώρα μας υπάρχει και το πλεονέκτημα ότι οι ασθενείς έχουν δωρεάν πρόσβαση ακόμη και στις πιο σύγχρονες, καινοτόμες θεραπείες.

Εκτός από Διευθύντρια της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, είστε επίσης και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο της κλινικής αλλά και την ομάδα που έχετε συγκροτήσει για να βοηθήσετε τους ασθενείς.

Στο Care & Cure Oncology Center, μια πολυμελής ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού μάχεται και εργάζεται άοκνα για τη βέλτιστη φροντίδα κάθε ογκολογικού ασθενούς.

Η ομάδα μας αξιοποιεί τα πιο σύγχρονα όπλα που διαθέτει σήμερα η Ογκολογία, με ενσυναίσθηση και πολύπλευρη υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα, τόσο προς τον ασθενή, όσο και προς την οικογένειά του.

Το ογκολογικό ταξίδι είναι μακρύ και για εμάς είναι σημαντικό η φροντίδα των ασθενών να έχει ανθρώπινο πρόσωπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

* Η Δρ. Φλώρα Σταυρίδη, είναι Παθολόγος – Ογκολόγος ΜD, MSc, MRCP, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]