Sunday, July 21, 2024

Latest Posts

Έκλεβαν ΙΧ από Αθήνα και τα διέλυαν στη Θεσσαλονίκη!

Στο στόχαστρο των κλεφτών βρίσκονταν εμπορικά μοντέλα τα οποία είτε γίνονταν ανταλλακτικά είτε πωλούνταν με παραποιημένους αριθμούς πλαισίων.

Πιο ήσυχοι θα κοιμούνται οι ιδιοκτήτες δημοφιλών μοντέλων της Αττικής καθώς η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε σπείρα από την Θεσσαλονίκη που έκλεβε ΙΧ και στη συνέχεια τα διέλυε ή τα πωλούσαν ως «μαϊμούδες» με παραποιημένους αριθμούς πλαισίων. Η αξία των κλεμμένω οχημάτων ξεπερνά τις 390.000 ευρώ!

Ειδικότερα η πολύμηνη και εντατική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που είχε ως σκοπό την κλοπή αυτοκινήτων και την περαιτέρω διάθεσή τους είτε αυτούσιων είτε με τη μορφή ανταλλακτικών.

Συνελήφθησαν 4 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα 3 ημεδαποί ηλικίας 63 (¨εγκέφαλος¨ της οργάνωσης), 53 και 25 ετών (2 άντρες – 1 γυναίκα αντίστοιχα) και 33χρονος αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη μέλους (35χρονος ημεδαπός), σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ΄εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράβαση του Νόμου περί όπλων, παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και πλαστογραφία

Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου 2021, με σκοπό την κλοπή οχημάτων με μεγάλη εμπορική ζήτηση από περιοχές της Αττικής, τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη και την περαιτέρω διάθεσή τους είτε αυτούσιων είτε με τη μορφή ανταλλακτικών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ένα εκ των μελών αφαιρούσε τα οχήματα από περιοχής της Αττικής και στη συνέχεια ο 63χρονος ¨εγκέφαλος¨ της οργάνωσης μετέβαινε στην Αθήνα είτε κατά μόνας είτε με την 25χρονη κόρη του και αφού τα παραλάμβανε, τα μετέφερε σε μάντρα ανταλλακτικών που διατηρεί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην προαναφερόμενη επιχείρηση υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος, εξοπλισμένος με ειδικά εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων, ενώ δύο εκ των μελών προέβαιναν άμεσα στην αποκοπή διαφόρων μερών όπου αναγράφονταν οι αριθμοί πλαισίου των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας αποτελούσαν η χρήση τεχνολογικών μεθόδων για την παράκαμψη σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων, η χρήση συσκευών παρεμβολής ηλεκτρονικών σημάτων για την παράκαμψη τυχόν συστημάτων γεωεντοπισμού (gps) που διέθεταν τα αφαιρεθέντα οχήματα, η μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με τη λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας, όπως τη χρήση δικών τους πινακίδων κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε ίδια μάρκα με αυτή κλεμμένων οχημάτων, η χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων δηλωμένων σε ονόματα έτερων ατόμων (¨αχυράνθρωποι¨) τις οποίες άλλαζαν ανά τακτά διαστήματα και η χρήση κωδικοποιημένης φρασεολογίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών της.

Έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια ερευνών, από οικίες και την κατοχή μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 σπρέι πιπεριού, 1 πυροβόλο όπλο με γεμιστήρα και (49) φυσίγγια πυροβόλου όπλου, 1 μεταλλική απομίμηση – ομοίωμα όπλου, μικρού μεγέθους με γεμιστήρα, 2 εμφανώς πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, με στοιχεία έτερων ατόμων και επικολλημένες φωτογραφίες δύο εκ των συλληφθέντων, 3 σφραγίδες γιατρών, 19 ζευγάρια γυαλιών, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται, το χρηματικό ποσό των 6.215 ευρώ, 1 σημειωματάριο, ιδιόχειρων σημειώσεων περιέχον σημειώσεις με πινακίδες αυτοκινήτων και τοποθεσίες, πλήθος κινητών τηλεφώνων, πλήθος εξειδικευμένων εργαλείων παράκαμψης σύγχρονων αντικλεπτικών συστημάτων αυτοκινήτων, μίζες εκκίνησης αυτοκινήτου, μεταλλικοί αποκωδικοποιητές κωδικού κοπής κλειδαριών αυτοκινήτων, συσκευές δημιουργίας κλωβών αποκλεισμού επικοινωνιών (Jammer), φίσες προγραμματισμού κλειδιών και παράκαμψης συστήματος immobilizer αυτοκινήτων, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται και 2 αυτοσχέδια τσιγάρα (τσιγαριλίκια) περιέχοντα κάνναβη αναμεμειγμένα με καπνό. Σε κατάστημα εμπορίας ανταλλακτικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 67 αποκομμένοι κινητήρες αυτοκινήτων, 1.045 πόρτες αυτοκινήτων, 53 καπό αυτοκινήτων και 55 τεμαχισμένα αυτοκίνητα με αποκομμένο ή παραποιημένο αριθμό πλαισίου, πλήθος εργαλείων, εγκεφάλων αυτοκινήτων, κλειδιών και immobilizer αυτοκινήτου, των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται.

230214174800 madra2

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 4 αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων και 5 αυτοκίνητα προκειμένου να διερευνηθεί το νόμιμο της κυκλοφορίας τους.

Τέλος σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμη ατόμων – ημεδαπών ηλικίας 64 και 35 ετών, οι οποίοι διατηρούν μάντρες ανταλλακτικών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, καθώς παραδόθηκαν σε αυτούς δύο εκ των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]