Wednesday, April 24, 2024

Latest Posts

Δίκη ψευτογιατρού: Σήμερα η απόφαση για τον «Dr. Kontos»

Ένα χρόνο ακριβώς μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση του «ψευτογιατρού», το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, εκδίδει σήμερα την απόφαση του.

Χρειάστηκαν 12 μήνες ακροαματικής διαδικασίας προκειμένου, οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι, να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους για τον ψευτογιατρός.

Υπενθυμίζεται πως παρουσιαζόταν σε καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς με ανίατες ασθένειες, ως διάσημος ογκολόγος, από την Ελβετία που θα τους έλυνε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν με τις δήθεν πρωτοποριακές του θεραπείες. «Μη φοβού» έλεγε ο κατηγορούμενος στους ασθενείς και τους συγγενείς τους τους οποίους, σύμφωνα με την κατηγορία, καλούσε να ακολουθούν τις δικές του θεραπείες με «ιερά» μαντζούνια και όχι των γιατρών λέγοντας τους: «Μην τους ακούς θα σε πεθάνουν».

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και από νομολογιακής άποψης καθώς πρόκειται για τις σπάνιες περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά έμμεση αυτουργία, δηλαδή ότι έπεισε τα θύματα του να προβούν σε αυτοκαταστροφικές πράξεις και παραλείψεις για τη ζωή τους και τελικά τους οδήγησε στο θάνατο.

Οι κατηγορίες

Ο «Dr. Θάνατος» κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες ασθενών με ανίατες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα, παιδιά, ηλικίας 14 και 16 ετών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Ταυτόχρονα, κατηγορείται για διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση, κακουργηματική απάτη σε βάρος 25 ασθενών, απόπειρα απάτης, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, οπλακατοχή και υπεξαίρεση μνημείου.

Στον 48χρονο κατηγορούμενο, ο οποίος παρουσιαζόταν στα θύματα του, με το ψευδώνυμο «Νικόλαος Κόντος», αποδίδεται ότι γνώριζε πως τα όσα έλεγε στους ασθενείς, με ανίατες ασθένειες, κυρίως καρκινοπαθείς να πράξουν, δεν ήταν τα ιατρικώς ενδεδειγμένα και ότι η διακοπή της θεραπείας τους, θα τους οδηγούσε στο θάνατο.

Ο «Dr Kontos» χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πορίσματα των δικαστικών αρχών, τους ασθενείς ως «πειθήνια όργανα» του, οι οποίοι «ακολουθούσαν, υποταγμένα, καλόπιστα, πεπλανημένα και ανύποπτα, τη δική του μέθοδο «θεραπείας» και τις δικές του «ιατρικές» οδηγίες και υποδείξεις, παραμένοντας έτσι, εν αγνοία τους, ουσιαστικά ακάλυπτοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί και τελικά να αποβιώσουν»

Η Πρόταση του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας της έδρας, Νικόλαος Πασχάλης, με την εμπεριστατωμένη πρόταση του, πρότεινε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, την καταδίκη του «ψευτογιατρού» για έξι ανθρωποκτονίες, πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, 21 περιπτώσεις απάτης, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ’επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση που σε ανηλίκους, πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, οπλοκατοχή και υπεξαίρεση μνημείου ενώ για την αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη για το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο κατηγορείται λόγω παραγραφής.

«Ο κατηγορούμενος χησιμοποιούσε τους ασθενείς και συγγενείς του ως όργανα» επισήμανε ο εισαγγελέας. «Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός.Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν» είχε επισημάνει ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευση του στο Δικαστήριο.

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι ο κατηγορούμενος «φφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα» είπε ο εισαγγελέας, εξηγώντας «Ο Θεοδόσης είχε τη δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενώ είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείς. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει θεραπεία της ή να κάνει άλλες».

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απαλλαγή και των 16 συγκατηγορουμένων του «ψευτογιατρού». Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία φέρονται ως συνεργοί στις πράξεις που του αποδίδονται. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]