Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Διάκριση φοιτητών από πανεπιστήμια της Αθήνας σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Η ομάδα iGEM Athens, η οποία εκπροσωπεί για τρίτη φορά την Αθήνα στον ομώνυμο διαγωνισμό, βραβεύτηκε με Ασημένιο μετάλλιο, μετά το Χρυσό του 2019 και το Χάλκινο του 2018, συνεχίζοντας την παράδοση των διακρίσεων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Αθήνας.

Την κατάκτηση αργυρού μεταλλίου και του Βραβείου Καλύτερου Βίντεο Προώθησης για το project τους πέτυχαν 12 προπτυχιακοί φοιτητές από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.

Για πρώτη φορά φέτος, η ομάδα απέσπασε εκτός του Μεταλλίου, ένα επιπλέον Ειδικό Βραβείο για το Καλύτερο Βίντεο προώθησης του project τους MORPHÆ, ανάμεσα σε 249 ομάδες από 36 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κύριο πρόβλημα που απασχόλησε την ομάδα είναι η τοξικότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται σε πολυπληθή προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στόχος του project MORPHÆ, ήταν η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση υλικών που επικαλύπτονται με τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές.

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της φετινής χρονιάς με περιορισμένη πρόσβαση σε εργαστήρια, η ομάδα κατάφερε να εντυπωσιάσει την επιστημονική κοινότητα Συνθετικής Βιολογίας με μια πρωτότυπη ερευνητική ιδέα, εμπνευσμένη από τα χρώματα στη φύση. Το χρώμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα που οφείλεται είτε σε χημικές χρωστικές είτε στη φυσική δομή των επιφανειών.

Ειδικότερα, οι φοιτητές παρατήρησαν το μπλε ιριδίζον χρώμα στα φτερά της πεταλούδας Morpho, το οποίο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και ονομάζεται δομικό χρώμα. Δηλαδή, το φαινόμενο του δομικού χρώματος προκαλείται από χωρικές γεωμετρίες στην κλίμακα των νανομέτρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν με το φως με κανόνες οπτικής.

Τα βακτήρια από το γένος Flavobacterium, τα οποία εμφανίζουν φυσικά δομικό χρώμα όταν σχηματίζουν βιοφίλμ, τροποποιούνται γενετικά ώστε να παράγουν ένα υλικό που είναι χρωματισμένο επειδή διατηρεί την παραπάνω χωρική ιδιότητα. H ομάδα επιχειρεί να σχεδιάσει ένα δομικά χρωματισμένο βιο-υλικό, αποτελούμενο από το βιοδιασπώμενο και ανθεκτικό πολυμερές της βακτηριακής κυτταρίνης. Η παραγωγή του υλικού σχεδιάζεται να μεταφερθεί στο επιλεγμένο βακτηριακό στέλεχος από άλλα παράγωγα στελέχη.

Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας τα βακτήρια απομακρύνονται από την κυτταρίνη, ώστε το τελικό προϊόν να είναι ακυτταρικό και ασφαλές για χρήση σε συσκευασίες, ως επικάλυψη σε υφάσματα, και λοιπά υλικά. Η διαδικασία αυτή επικυρώνεται από προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα για να προβλεφθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα επιτυγχανόταν η διατήρηση του δομικού χρώματος.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]