Wednesday, April 24, 2024

Latest Posts

Χανς Κλούγκε: Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, αποτελεσματικότητας, ποιότητας

«Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα», τονίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Δρ. Χανς Κλούγκε (Hans Kluge).

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην ιστορία και ορισμένες σπάνιες αντιδράσεις στα εμβόλια είναι αναμενόμενες», εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και βραβεύτηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει, ωστόσο, πως «η ζήτηση για εμβόλια απέχει από το να είναι ανάλογη με τη διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια αυτού του πρώιμου σταδίου», εκτιμώντας ότι «για να επιταχύνουμε τη ροή των εμβολίων πρέπει να αυξήσουμε δραματικά την παραγωγή τους», προτρέποντας «να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο, να αυξήσουμε την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων της αδειοδότησης και τεχνολογίας και -όπου είναι αναγκαίο- της παραίτησης από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας». Για τον μηχανισμό COVAX σημειώνει ότι οι παραδόσεις σε πολλές χώρες επιταχύνονται και δηλώνει ότι «η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και χρηματοδότες του COVAX και η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει επιδείξει αλληλεγγύη στη στήριξή του».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Περιφέρεια της Ευρώπης αναφέρει ότι «βλέπουμε μεν σημάδια ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιείται, αλλά σημειώνονται ακόμη κοντά στα 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα COVID-19 κάθε εβδομάδα», επομένως, «η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο και πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για κάποιο διάστημα ακόμα». Παράλληλα, παρατηρεί ότι «η επίπτωση της νόσου παραμένει υψηλή», καθώς «κατά τραγικό τρόπο έχουμε ξεπεράσει το ζοφερό ορόσημο των περισσοτέρων από 1 εκατομμύριο θανάτους στην Περιφέρεια Ευρώπης» και εκφράζει ανησυχία για την παραμονή των νοσηλειών σε υψηλά επίπεδα, που πιέζει τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη εξηγεί πως «πρέπει να συνδυαστούν με την μακροπρόθεσμη στρατηγική του εμβολιασμού». Σχετικά με την κόπωση και συνεπαγόμενη χαλάρωση που έχει επιφέρει η παρατεταμένη εφαρμογή τους επισημαίνει ότι ο ΠΟΥ προτείνει «τέσσερις στρατηγικές- κλειδιά, ώστε οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την κόπωση», προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό, παρόλα αυτά, τα μέτρα κάθε είδους να λαμβάνονται με δυναμικό τρόπο και να εφαρμόζονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και με όση περισσότερη τοπικότητα είναι δυνατή».

Σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Κλούγκε μιλά για τις «μετα-COVID συνθήκες», όπου άνθρωποι οι οποίοι έχουν μολυνθεί με COVID-19 παρουσιάζουν παρατεταμένα συμπτώματα, τα οποία επιμένουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες, επισημαίνοντας την ανάγκη «να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε καλύτερες στρατηγικές και υποστηρικτικούς μηχανισμούς για τα άτομα που υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα». Παράλληλα, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, όπου «κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία παράλληλη πανδημία». Αναφορικά με τη βράβευσή του από το ΑΠΘ για την «εξέχουσα συμβολή του στην ψυχική υγεία» δηλώνει πως «συμβολίζει την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στο Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη με τις Ελληνικές Αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα, και την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών».

Αφηγείται, τέλος, ένα περιστατικό που έχει μείνει «ανεξίτηλα χαραγμένα» στο μυαλό του, τις κουβέντες που αντάλλαξε με την Αδελφή Αντρέ, «μια σεβάσμια μοναχή από τη Γαλλία, η οποία είχε μόλις αναρρώσει από την COVID-19 και, στα 117 της, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη» και τη συμβουλή που του έδωσε: «Να είσαι υπομονετικός, να είσαι ευγενικός και να ενθαρρύνεις τους άλλους».

Πηγλη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]