Thursday, April 25, 2024

Latest Posts

Capital Economics: Αυτή θα είναι η «κληρονομιά» του κορωνοϊού

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ορατές για χρόνια ή και δεκαετίες μετά το τέλος της πανδημίας, προβλέπει η Capital Economics. Αυτή θα είναι και η «κληρονομιά» του covid-19.

Σε κάποιο σημείο, ο ιός θα ηττηθεί, είτε μέσω του εμβολίου ή της ανοσίας της αγέλης. Όμως η κληρονομιά αυτής της κρίσης θα είναι μία όλο και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία και η ανάγκη για πολύ χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βάρη των χρεών, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου, Νιλ Σίρινγκ.

Πρώτα από όλα, οι περισσότερες οικονομίες θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψουν στο μονοπάτι όπου βρίσκονταν πριν από την πανδημία, καθώς το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι στο τέλος της δεκαετίας σημαντικά μικρότερο από ό,τι θα ήταν εάν δεν είχε «χτυπήσει» ο κορωνοϊός.

Αλλά και η συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα είναι διαφορετική στον μετά-την-πανδημία κόσμο. Παρότι αυτές οι κρίσεις δεν πυροδοτούν τις αλλαγές από μόνες τους, αλλά επιταχύνουν τάσεις που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη, εντούτοις, ακόμα και μετά το τέλος του κορωνοϊού, η εργασία από το σπίτι και το online shopping προβλέπονται αυξημένα, ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι μειωμένα.

Αυτό θα έχει επιπτώσεις στους κλάδους που αποτελούν τις οικονομίες. Ενώ κάποιοι κλάδοι –και ειδικά αυτοί που έχουν σχέση με τις ψηφιακές τεχνολογίες- θα αναπτυχθούν, άλλοι θα συρρικνωθούν. Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, ειδικά για τις αγορές ακινήτων. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιο βαθμό θα αφήσουν τη μετάβαση αυτή στις δυνάμεις της αγοράς και κατά πόσο θα παρέμβουν για να τις επηρεάσουν», σημειώνει ο Σίρινγκ.

Άλλωστε, η Capital Economics προβλέπει ότι αυτή η κρίση έχει αλλάξει για πάντα το μέγεθος και το ρόλο του κράτους. Η πανδημία διεύρυνε τις εξουσίες των κυβερνήσεων και άλλαξε αυτό που περιμένουν οι ψηφοφόροι ως αντάλλαγμα. Η δημόσια υγεία αναδείχθηκε στο απόλυτο δημόσιο αγαθό και η συρρίκνωση του κράτους όταν ο κορωνοϊός θα έχει περάσει δεν θεωρείται πιθανή.

Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο κράτος, όμως η Capital Economics προβλέπει ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν οι οικονομίες έχουν επιστρέψει στην πλήρη απασχόληση. Ο Σίρινγκ δεν συμφωνεί με εκείνους που πιστεύουν ότι ένας νέος γύρος λιτότητας θα είναι αναγκαίος για να μειωθούν τα χρέη της πανδημίας, καθώς προβλέπει ότι πολλές χώρες θα το επιτύχουν αυτό μέσω της ανάπτυξης, των χαμηλών επιτοκίων και του χρόνου που θα περάσει.

Και βέβαια, ο ιστορικός του μέλλοντος θα βλέπει την πανδημία σαν τη στιγμή που η παγκοσμιοποίηση άρχισε να αντιστρέφεται. Η απουσία μιας συντονισμένης απάντησης πολιτικής σε αυτή την κρίση προκαλεί εντύπωση, ενώ την ίδια στιγμή, η πανδημία διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνει η Capital Economics.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές; Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών ευνοεί τις μετοχές έναντι των κρατικών ομολόγων, ενώ η Capital Economics προβλέπει επίσης ότι οι υπερ-αποδόσεις των αμερικανικών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα λάβουν τέλος.

Πηγή:kathimerini.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]