Wednesday, April 24, 2024

Latest Posts

Απονεμήθηκαν τα μετάλλια της ελληνικής Ομογένειας στη Ρωσία

Με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα υπό την πρέσβη Αικατερίνη Νασίκα και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας υπό τον πρόεδρό της Ιβάν Σαββίδη, τελέστηκε στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας η πρώτη επίσημη βράβευση Ελλήνων και φιλελλήνων της Ρωσίας με το τιμητικό μετάλλιο της Ομογένειας, που έχει χαραγμένες πάνω του τις λέξεις-αξίες «Θεός, Αγάπη, Ελευθερία».

«Η Ελληνική Διασπορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κράτους. Ειδικότερα οι παροικίες των ομογενών μας στη Ρωσία ως οικονομικός, πολιτικός και πολιτιστικός παράγοντας με εθνική συνείδηση υπήρξαν υπολογίσιμη δύναμη υπέρ του Ελληνισμού. Συνέβαλαν δε καθοριστικά στην εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία μας συνδέουν δεσμοί με ιστορικό βάθος και σύγχρονο περιεχόμενο», σημείωσε στον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, τονίζοντας ότι: «Δεν είναι μόνο η ορθόδοξη πίστη, που συνδέει τους λαούς μας ή η συμβολή λαμπρών Ελλήνων εμπόρων στην ανάπτυξη των εμπορικών κόμβων της περιοχής τον 18ο και 19ο αιώνα. Μας συνδέει η διπλωματική συμβολή της τσαρικής Ρωσίας στην έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό. Μας συνδέει ακόμη η συμμετοχή Ελλήνων με σημαντική θέση στην τσαρική Ρωσία, όπως του Ιωάννη Καποδίστρια και του Δημητρίου Υψηλάντη στον Αγώνα του Έθνους και στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους».

Αναφερόμενος στις «στενές και πολύπλευρες» σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας την Κυριακή, ο κ. Κατσανιώτης θύμισε ότι «ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία τον περασμένο μήνα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας το 2021 και το χαρακτήρισε έναυσμα για στενότερες σχέσεις, ιδίως στον τομέα του τουρισμού» και παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια ισχυρή και εξωστρεφής χώρα, που εισέρχεται στο νέο έτος με σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και με πρωτοβουλίες, που βρίσκουν διεθνή απήχηση», χαιρετίζοντας τη νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ομογένεια στη Ρωσία για την ανάδειξη της προσφοράς Ελλήνων και φιλελλήνων, με την ελπίδα «ότι αυτή θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προώθηση των ελληνικών ιδεών και αξιών, των εθνικών μας στόχων και θέσεων, αλλά και αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα στις δυο Πατρίδες σας».

Η πρέσβης της Ελλάδας Αικατερίνη Νασίκα, που ήταν και η πρώτη βραβευμένη με το ειδικό μετάλλιο της Ομογένειας, χαρακτήρισε τη Διασπορά «ιδανική γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες» και ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη για την ιδέα, την πρωτοβουλία και την πρακτική υποστήριξή της, δεσμευόμενη ότι αυτή θα αποκτήσει ετήσιο χαρακτήρα.

Την πεποίθησή του ότι η εκδήλωση αυτή μετά από κάθε νέα χρονιά «θα καταστεί όντως μια ωραία ετήσια παράδοση, που θα ενδυναμώνει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και ένας τρόπος ακόμη πιο αποτελεσματικής ένταξης των Ελλήνων της Ρωσίας στον παγκόσμιο Ελληνισμό και προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και των παραδόσεων» εξέφρασε σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη ο Ι.Σαββίδης, σημειώνοντας ότι οι ομογενείς δεν είναι μόνο υπερήφανοι γιατί έχουν δύο Πατρίδες, αλλά συνειδητοποιούν ότι αυτό αποτελεί «και διπλή ευθύνη» και σήμερα κατανοούν όσο ποτέ «ότι ήρθε η ώρα μιας πιο δραστήριας διπλωματίας των πολιτών για την επίτευξη μεγαλύτερων επιτυχιών στις διακρατικές σχέσεις και τον διάλογό μας».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομογένειας στη Ρωσία κάλεσε τον επίσης βραβευμένο με μετάλλιο Σεργκέι Κάρποφ, πρόεδρο της Ιστορικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσωφ, ο οποίος έχει αφιερώσει την επιστημονική του ζωή στη μελέτη της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, για την οποία έχει εκδώσει πολυάριθμες μελέτες.

Με ευχαριστήριες επιστολές τιμήθηκαν ο Κονσταντίν Κέσοφ για τη δραστηριότητα των συλλόγων στο Κρασνοντάρ της Ν.Ρωσίας, η Ίννα Σεφ, για τη συμβολή της στην έκθεση «Η Ελληνική Μόσχα: Από τον Θεοφάνη τον Έλληνα έως σήμερα» και η Στέλλα Χριστιάνοβα, για τη διοργάνωση στη Μόσχα του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Στην εκδήλωση έπαιξε πιάνο η Αλεξάνδρα Λιστόβα και τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη η Ελένη-Λυδία Σταμέλλου, σολίστ της ορχήστρας «Μusic Aeterna» του διεθνούς φήμης μαέστρου Θεόδωρου Κουρεντζή. Ευλόγησε την κοπή της βασιλόπιτας ο πνευματικός της Ομοσπονδίας πρωθιερέας Ολέγκ Ντόμπρινσκι-Γρηγοριάδης, ενώ μεταξύ των προσκεκλημένων ομογενών ήταν επίσης ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος και ο επιφανής οφθαλμίατρος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρήστος Ταχτσίδης, οι οποίοι απένειμαν και τα μετάλλια.

Η Ομογένεια της Ρωσίας αριθμεί περί τους 100.000 Έλληνες και η Ομοσπονδία της έχει τα τελευταία χρόνια αναλάβει είτε υποστηρίξει πολυάριθμες πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες με έμφαση στη μεταλαμπάδευση των ιστορικών και πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων στις νεότερες γενιές και στην προώθηση των επαφών του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]