Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Latest Posts

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Σε σκληρή εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα που σχετίζονται με το κύμα ακρίβειας που ενέσκηψε το τελευταίο διάστημα στην αγορά εξαιτίας κυρίως της απότομης ανόδου του κόστους της ενέργειας.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συγκρούστηκαν για πολλά ζητήματα τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος, όπως η κατάσταση της πανδημίας, η άνοδος του πληθωρισμού και τα μνημόνια, αλλά η πιο σκληρή κόντρα αφορούσε για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «αυριανός πρωθυπουργός», όπως ο ίδιος υποστήριξε, ή απλώς ένας τέως πρωθυπουργός που έχασε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, όπως δηκτικά του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η οξεία αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις απειλές για διώξεις που εκτόξευσε πρόσφατα στη Βουλή κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου σχετικά με τη συμφωνία με το Ισραήλ για το Εκπαιδευτικό Κέντρο των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

«Αυτά ξεχάστε τα. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης. «Τα θυμάστε όλα αυτά τα ωραία που μας λέγατε τότε το 2014, όταν θα σκίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αυτά και να τα πείτε τώρα, κανείς δεν θα σας πιστέψει. Διότι, κανείς δεν πιστεύει ότι θα ξανακερδίσετε τις εκλογές», συμπλήρωσε.

«Απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και στους πολιτικούς αντιπάλους μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Δεν θα απειλείτε, όμως, υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία με ευθυκρισία εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία για εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης των ιπτάμενων μας στην Καλαμάτα και να νομίζετε ότι όλα αυτά θα περνάνε έτσι, χωρίς να παίρνουν απάντηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το δικαίωμα του να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα επειδή, όπως είπε, είναι ο «αυριανός» πρωθυπουργός. «Κύριε Μητσοτάκη, εγώ δεν απειλώ κανέναν, ούτε επενδυτή, ούτε υπηρεσιακό παράγοντα», είπε. «Όμως, έχω ευθύνη, ως σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως αυριανός πρωθυπουργός», συνέχισε.

«Όταν το δημόσιο χρήμα κατασπαταλείται, όταν αφαιρείτε εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουμε αύριο να ξαναχτίσουμε στα πόδια της αυτήν την οικονομία, αυτήν την κοινωνία, όπως η ΔΕΗ, όταν προχωράτε σε εξοπλιστικά που αυξάνουν το κόστος κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην επόμενη εικοσαετία, έχω ευθύνη να είμαι εδώ και να σας καταγγέλλω και να τα καταγγέλλω στον ελληνικό λαό ο οποίος θα είναι ο τελικός μας κριτής και δικός σας και δικός μας και κοντοζυγώνει η ώρα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. «Τα παλιά χούγια δεν ξεχνιούνται δυστυχώς. Και φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση δυστυχώς δεν σας ωρίμασε πολιτικά», είπε. «Και μπορεί μεν το 2014 να είχατε τον ενθουσιασμό του καινούριου που έκρυβε ενδεχομένως τις όποιες αδυναμίες σας, τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός καταγεγραμμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένας άνθρωπος ο οποίος κυβέρνησε τέσσερα χρόνια κι έχασε τρεις εκλογές με εννιά και δέκα μονάδες διαφορά».

«Χάσατε τρεις φορές στη σειρά»

Και υπό τα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Αν ξανακερδίσετε εκλογές, κ. Τσίπρα, τότε θα νομιμοποιείστε να λέτε ότι δικαιωθήκατε. Προς το παρόν δεν δικαιωθήκατε. Τρεις φορές χάσατε στη σειρά. Αυτό έγραψε η ιστορία και καταλαβαίνω γιατί αυτό εξακολουθεί και τώρα να σας δημιουργεί μια σχετική δυσθυμία».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφού υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του και την “προοδευτική” του διακυβέρνηση αγκαλιά με τους ΑΝΕΛ και τον κ. Βαρουφάκη μας οδήγησε στο τρίτο, σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο χρεώνοντας την πατρίδα και τους πολίτες 100 δισ. ευρώ», πρόσθεσε: Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει μετά από μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό».

«Ενδεχομένως», κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «νιώθει ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στη συζήτηση. Ίσως γιατί όσο ισχυρίζεται με έπαρση ότι είναι ο αυριανός πρωθυπουργός, αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι μέχρι οι πολίτες να κληθούν να αποφασίσουν ξανά ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας πλήρως αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός».

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, επεσήμαιναν ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι παρά τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης που επικράτησε στη Βουλή, η έντονη κριτική της αντιπολίτευσης δεν συνοδεύτηκε, για μια ακόμη φορά, από αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH