Πέμπτη, Απρίλιος 22, 2021

Latest Posts

Αντικατάσταση Δοντιού: Εμφύτευμα ή Γέφυρα τριών δοντιών;

Όταν χαθεί ένα δόντι, υπάρχουν δύο κυρίως επιλογές προκειμένου να προχωρήσουμε στην αντικατάστασή του. Η μία επιλογή είναι η γέφυρα τριών δοντιών και η άλλη επιλογή είναι το οδοντικό εμφύτευμα.

Επιλογές

Από τον κ. Φώτη Λατίνο χειρουργό οδοντίατρο

Το κόστος μιας γέφυρας 3 δοντιών κυμαίνεται μεταξύ 450€ και 900€ ανάλογα με το υλικό κατασκευής. Το κόστος ενός εμφυτεύματος δοντιού είναι από 600 έως 1200€. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν απο περιοχή σε περιοχή ή μεταξύ διαφορετικών οδοντιάτρων, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι το οδοντικό εμφύτευμα είναι περίπου 25-30% ακριβότερο από την εναλλακτική επιλογή μιας γέφυρας δοντιών.

Όταν χρειάζεται να επιλέξουμε την πιο οικονομική μεταξύ των 2 θεραπειών, η πρώτη αίσθηση είναι ότι η γέφυρα είναι η φθηνότερη λύση. Στην πραγματικότητα όμως εξετάζοντας τις παραμέτρους που αναλύονται σε αυτό το άρθρο αποδεικνύεται ότι τελικά η πιο συμφέρουσα επιλογή από άποψη κόστους είναι το οδοντικό εμφύτευμα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όταν προσπαθούμε να συγκρίνουμε το κόστος ενός εμφυτεύματος με το κόστος μιας γέφυρας είναι η διάρκεια ζωής τους πριν χρειαστεί επισκευή ή αντικατάσταση τους. Τα εμφυτεύματα δοντιών σε ασθενείς με υγιές οστό γνάθου που τα φροντίζουν σωστά με προσεκτική στοματική υγιεινή μπορούν να διατηρηθούν για ολόκληρη τη ζωή μας. Οι έρευνες τοποθετούν τη μέση ζωή ενός εμφυτεύματος δοντιού στα 20 έτη.

XSG_01

 επιλέξετε την λύση της γέφυρας δοντιών είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσετε σχετικά σύντομα ένα από τα παρακάτω προβλήματα:

• Βλάβη των δοντιών που στηρίζουν τη γέφυρα. Αν ένα από τα πλευρικά δόντια στα οποία στηρίζεται μια γέφυρα δοντιών παρουσιάσει πρόβλημα πχ. λόγω τερηδόνας ή περιοδοντίτιδας η γέφυρα θα πρέπει να αφαιρεθεί και μετά την θεραπεία του δοντιού θα είμαστε αναγκασμένοι να την αντικαταστήσουμε με μία νέα γέφυρα. Η ίδια η γέφυρα μπορεί να είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων. Για να στηριχτεί η γέφυρα, τα πλαινά δόντια που μπορεί να είναι τελείως υγιή πρέπει να τροχιστούν για να δημιουργηθεί χώρος για την κεραμική στεφάνη.
Εκτός από την αρχική βλάβη που προκαλεί η διαδικασία τοποθέτησης της γέφυρας, καθώς αφαιρείται το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών αυτά γίνονται πιο επιρρεπή σε τερηδόνα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστούν μελλοντικά κάποιο σφράγισμα ή και απονεύρωση. Ένας άλλος κίνδυνος που διατρέχουν τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα είναι η αυξημένη πίεση που ασκείται πάνω τους ατά τη μάσηση που αυξάνει την πιθανότητα ενός σπασίματος που θα οδηγήσει σε απονεύρωση ή και εξαγωγή του δοντιού. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η υπάρχουσα γέφυρα δοντιών είναι πλέον άχρηστη.

• Δυσκολία στοματικής υγιεινής. Οι γέφυρες δοντιών έχουν υψηλές απαιτήσεις στοματικής υγιεινής και απαιτούν ειδκό καθαρισμό με βουρτσάκια μεσοδοντίων. Πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να πετύχουν πλήρη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και περιοδοντίτιδας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται επίσης καλή στοματική υγιεινή αλλά δεν απαιτούν οποιαδήποτε ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά καθαρίζονται όπως και ένα φυσικό δόντι.

• Απώλεια οστού. Μετά από μια εξαγωγή δοντιού λόγω της έλλειψης πίεσης στο χώρο του κενού φατνίου παρουσιάζεται συχνά απορρόφηση του οστού και απώλεια οστικής μάζας από τη γνάθο. Μακροχρόνια αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σταθερότητας στα διπλανά δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα. Αν οποιοδήποτε από αυτά χαλαρώσει και αρχίσει να κινείται, η γέφυρα σύντομα θα αχρηστευθεί.

• Επισκευή/Αντικατάσταση γέφυρας. Ο μέσος χρόνος ζωής μιας γέφυρας δοντιών πριν χρειασθεί πλήρη αντικατάσταση είναι κατά μέσο όρο τα 10 χρόνια, δηλαδή το μισό από το μέσο χρόνο ζωής ενός εμφυτεύματος δοντιού. Επομένως σε βάθος εικοσαετίας θα πρέπει να συγκρίνουμε το κόστος ενός εμφυτεύματος με το κόστος 2 γεφυρών. Θα πρέπει επιπλέον να συνυπολογίσουμε και το κόστος των πιθανών θεραπειών που θα χρειατούν τα δόντια στήριξης λόγω προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη γέφυρα.

________________________________________
Αν εκτιμήσουμε λοιπόν όλους τους παράγοντες, ο ασθενής που θα επιλέξει τη λύση της γέφυρας δοντιών θα πληρώσει λιγότερα χρήματα τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου θα επωμιστεί μεγαλύτερο κόστος από ότι αν είχε επιλέξει το οδοντικό εμφύτευμα για την αντικατάσταση του χαμένου δοντιού. Επιπλέον διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να χάσει και κάποιο από τα διπλανά δόντια.

Φώτης Λατίνος, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οστεοενσωμάτωσης.

Βυζαντινών Αυτοκρατόρων 11
142 32 Νέα Ιωνία (Σταθμός Περισσού)

E-mail: fotislatinos@gmail.com
Τηλ.: 210 2581 771 / Fax: 210 2581 751

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

STAY IN TOUCH