Tuesday, June 25, 2024

Latest Posts

Αγλαΐα Κυριακού: «Παιδί της εισαγγελικής εντολής» ο 14χρονος που παρενόχλησε σεξουαλικά παιδιά

Με σκληρό και σοκαριστικό τρόπο άνοιξε χθες, Τετάρτη (16/11) το θέμα των «παιδιών της εισαγγελικής εντολής». Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ενός 14χρονου σε βάρος ενός 7χρονου και μιας 13χρονης, στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το πρόβλημα των παιδιών που έχουν απομακρυνθεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής από την οικογένειά τους λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης ή οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων.

Δεκάδες παιδιά βρίσκονται «έγκλειστα» και μάλιστα επί μήνες, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, αναμένοντας την έξοδο τους και τη διαμονή τους σε κάποια προνοιακή δομή, καθώς το οικογενειακό περιβάλλον τους κρίθηκε ακατάλληλο από την εισαγγελική αρχή. Τα συμβάντα βίας, παραβατικότητας, επιθετικότητας εντός της δικής τους μικρής κοινότητας αλλά και εντός του νοσοκομείου συνήθως αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας αυτών των παιδιών και αποδίδονται αφενός στις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούσαν, αφετέρου στην ιδρυματοποίησή τους.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τα παιδιά εξετάζονται για σωματικά αλλά και ψυχικά προβλήματα υγείας εντός των Παίδων και μετά δρομολογείται η φιλοξενία τους σε προνοιακές δομές. Ωστόσο, είναι μια χρόνια πληγή στη χώρα μας η έλλειψη δομών και η διαθεσιμότητα χώρων κατάλληλων για τους ανήλικους που πρέπει να απομακρυνθουν από την οικογένεια τους. Αυτό μεταφράζεται σε πολυήμερη ή και πολλών εβδομάδων παραμονή στα Παίδων, με ο,τι αυτό σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά. Ζουν σε θαλάμους νοσοκομείων, και η φροντίδα τους επαφίεται στον χρόνο και την ανθρωπιά εθελοντών ή/ και των εργαζομένων του νοσοκομείου, που πλέον των καθηκόντων τους απέναντι στα άρρωστα παιδιά, ασχολούνται και με τα λεγόμενα «παιδιά της εισαγγελικης εντολής».

Ο ανήλικος, φερόμενος ως δράστης της σεξουαλικής επίθεσης σε δύο μικρότερα παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού αποτελεί ένα από τα 39 συνολικά παιδιά που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Μάλιστα, κατά πληροφορίες συμπληρώνει ήδη πέντε μήνες στο νοσοκομείο και η εισαγγελική εντολή με την οποία απομακρύνθηκε από την οικογένεία του αναφερόταν σε κακοποίηση από τον πατέρα του. Στο γειτονικό νοσοκομείο, Αγία Σοφία, φιλοξενούνται άλλα 17 παιδιά με εισαγγελική εντολή.

Το θέμα είχε απασχολήσει και πάλι τη δημόσια σφαίρα πριν από περίπου έναν μήνα, όταν στο νοσοκομείο εστάλησαν με τον ίδιο τρόπο, τα 6 αδέλφια της 12χρονης από τον Κολωνό. Στη συνέχεια αυτά μετακινήθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Έκτοτε, όμως, ο αριθμός των παιδιών που φτάνουν μεσα της εισαγγελικής αρχής στα Παίδων έχει εκτοξευθεί. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 22 παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού και 9 στο Αγία Σοφία. Πλέον στο Αγλαΐα Κυριακού έχουν αυξηθεί τα παιδιά κατά 77% και στο Αγία Σοφία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Το περιστατικό με τον 14χρονο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το νοσοκομείο και την αστυνομία, ο 7χρονος κατήγγειλε στη μητέρα του πως ο 14χρονος τον παρενόχλησε σεξουαλικά στο μπάνιο υπό την απειλή μαχαιριού. Εκείνη ειδοποίησε τον νονό του παιδιού, γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί η ίδια στο νοσοκομείο. Εκείνος πήγε στο νοσοκομείο, βρήκε τον 14χρονο και, αφού λογομάχησαν, τον χτύπησε και εξαφανίστηκε. Το συμβάν σημειώθηκε εντός του νοσοκομείου και έγινε αμέσως αντιληπτό από τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία.

Μάλιστα, μετά την καταγγελία του 7χρονου, ακολούθησε και καταγγελία 13χρονης πως ο 14χρονος είχε παρενοχλήσει και εκείνη σεξουαλικά.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το νοσοκομείο, έδωσε εντολή να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ. Το Τμήμα Ανηλίκων ερευνά την καταγγελία και τα παιδιά -ο 7χρονος και η 13χρονη- θα εξεταστούν από ιατροδικαστή ενώ και τα 37 παιδιά, παρουσία παιδοψυχολόγου, θα δώσουν κατάθεση στις Αρχές ώστε να δουν αν υπάρχει κι άλλο αντίστοιχο περιστατικό.

Πηγή: protothema.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]