Tuesday, April 30, 2024

Latest Posts

Γλυπτά του Παρθενώνα: Βρετανικό έγγραφο αποκαλύπτει πώς θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση στη Βρετανία για την αλλαγή ενός νόμου.

«Βόμβα» από την Telegraph, που φέρνει στο φως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα μέσα από τα οποία φαίνεται πως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα απλώς με την αλλαγή ενός νόμου.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο του 1963, απαγορεύεται η παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου. Αυτόν τον νόμο έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς Βρετανοί αξιωματούχοι προκειμένου να μην προχωρήσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτεται ότι το 1991 ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Νείβιντ Μάιερς είχε αναφέρει για τη διαμάχη ότι «αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε» και σύστηνε στη χώρα του να διατηρήσει μια «μετριοπαθή στάση».

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε», είχε τονίσει τότε σε απόρρητη έκθεσή του προς την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Σημειώνεται πάντως πως μεγάλη μερίδα των Βρετανών που ρωτήθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση, θεωρούν ότι τα Γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα».

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]