Thursday, March 28, 2024

Latest Posts

Υποχρεωτική η τηλεργασία με τα νέα μέτρα λόγω κορονοϊού – Σε ποιες επιχειρήσεις και για πόσους

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορονοϊό και μετά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση προωθεί την τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθιστώντας την υποχρεωτική για το 40% του προσωπικού της επιχείρησης εφόσον μπορεί να εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εργασία.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορoνοϊού η κυβέρνηση προχώρα άμεσα στην κατάθεση σχετικής διάταξης για την εφαρμογή της τηλεργασίας προκειμένου να μειωθεί η μετακίνηση των εργαζομένων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας εντάσσεται στα γενικότερο πλαίσιο των μέτρων που θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής 18/9 και όπως άλλωστε ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις δημόσιες συναθροίσεις, την χρήση μάσκας και την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η τηλεργασία παρατείνεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020. Έτσι παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11-03-2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», ως κυρώθηκε και ισχύει.

Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Οι εργοδότες που, έως τις 31/12/2020, καθορίσουν, με απόφασή τους ότι, η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον, προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, υποχρεούνται να υποβάλλουν, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου αυτού, το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]