Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Φωτιά στη Μόρια: Αγωνία μετά τις τεράστιες καταστροφές (Βίντεο)

Τεράστιο προβληματισμό στις αρχές και μεγάλη αγωνία στους κατοίκους της Μυτιλήνης έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Μόρια.

Από την κόλαση φωτιάς που προκλήθηκε, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, όταν αντέδρασαν μετανάστες στο άκουσμα της είδησης ότι 35 εξ αυτών έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και θα έπρεπε να απομονωθούν μαζί με συγγενείς τους έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές τόσο στον χώρο του ΚΥΤ όσο και στον άτυπο καταυλισμό που υπήρχε γύρω από αυτόν.

Προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση της κατάστασης αλλά και να αποφασιστούν μέτρα για την αντιμετώπισή της θα υπάρξει έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Μέσα σε λίγα λεπτά, οι εστίες φωτιάς εντός των εγκαταστάσεων μετατράπηκαν σε παρανάλωμα, με συνέπεια ολόκληρη η δομή να παραδοθεί στις φλόγες, όπως θα δείτε και στα συγκλονιστικά βίντεο που ακολουθούν:

Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι αυτή τη στιγμή οι περίπου 12.000 μετανάστες που ζούσαν στη Μόρια είτε να βρίσκονται στον δρόμο προς την Παναγιούδα – με αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν να πάνε προς Μυτιλήνη – είτε διάσπαρτοι σε όποιο κομμάτι του ελαιώνα δεν έχει καεί.

Εντωμεταξύ άγνωστο είναι για την ώρα το πού βρίσκονται οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και οι στενές επαφές τους που θα έπρεπε να έχουν απομονωθεί με εκπροσώπους των αρχών να μιλούν για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό και οι συγγενείς τους θα έμπαιναν σε απομόνωση σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς είναι ότι γίνεται προσπάθεια να σβηστούν οι εστίες μέσα στον χώρο του ΚΥΤ. «Την περπατάμε τη φωτιά» είπαν πυροσβέστες στο protothema.gr.

«Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ» δηλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από τη μια είχαμε 12.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η αστυνομία στο δρόμο γαι να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορωνοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 12.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας» πρόσθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων «Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!»

Γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εμφανίστηκε να κινείται προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες είχαν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Πηγή:protothema.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]