Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Τροπολογία υπ. Υγείας: Άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έως και την 28η.2.2021, παρατείνονται σειρά μέτρων του υπουργείου Υγειάς εφόσον «εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και 6 μήνες, ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και όσους υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.O.X.) στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας «από νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή υγειονομικούς φορείς, φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αρμοδιότητάς του σε νοσοκομεία (Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ., στρατιωτικά, πανεπιστημιακά), ισχυρά πληττόμενων περιοχών από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19 και χώρους, που έχουν συμβατικά ή αναγκαστικά διατεθεί προς το Δημόσιο για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και έξι 6 μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ σε ισχυρά πληττόμενες περιοχές από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19 με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. «Μη συμμόρφωση με το περιεχόμενο της απόφασης μετακίνησης του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ή του προσωπικού του ΕΚΑΒ, να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Επίσης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. «Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής του λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19».

Ακόμη, συστήνονται στα νοσοκομεία της χώρας: 500 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., 300 θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και 1.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας.

«Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων» αναφέρει άλλη διάταξη.

Επίσης με άλλη διάταξη παρατείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης τουριστικών καταλυμάτων έως την 30η.11.2020. «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Επίσης, για χρονικό διάστημα έως την 28η.2.2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορονοϊού, μπορεί να διατάσσεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, «η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο».

Ο υπουργός Υγείας, έχει ακόμη τη δυνατότητα με απόφασή του, «να εντέλλεται την αναγκαστική δέσμευση στο Δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου καθώς και όλων των παρεπόμενων ιατρικών, νοσηλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου, από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19».

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]