Wednesday, April 24, 2024

Latest Posts

Το ελληνογαλλικό δίκτυο των αναβολικών, τα εργαστήρια και οι συλλήψεις

Στις 6 και 7 Οκτωβρίου, οι γαλλικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές εισέβαλαν σε δύο παράνομα εργαστήρια παραγωγής αναβολικών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μπορντό και έγιναν συλλήψεις.

Όπως γράφει στο site kathimerini.gr ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο εντοπισμός τους ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Έτσι, συνέλαβαν 24 άτομα και κατάσχεσαν χιλιάδες φιαλίδια και δισκία προτού καταλήξουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Για να φτάσουν στα ίχνη των υπόπτων συνεργάστηκαν με την ελληνική Οικονομική Αστυνομία, η οποία εδώ και μήνες αναζητά έναν μυστηριώδη Γάλλο, φερόμενο ως μεσολαβητή στο στήσιμο και στον εξοπλισμό αντίστοιχων εργαστηρίων και στην Ελλάδα.

Το νήμα της υπόθεσης είχε ήδη ξετυλιχθεί από τη χώρα μας.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2019, η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα στην Εύβοια, στην Αττική, στη Φωκίδα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη ως μέλη εγκληματικής ομάδας παρασκευής και διακίνησης αναβολικών. Ως κεντρική φιγούρα στο κύκλωμα εμφανιζόταν ένας 31χρονος Γάλλος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ρόι», ο οποίος μέχρι και σήμερα καταζητείται από τις ελληνικές και γαλλικές αρχές. Εις βάρος του εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης και από τις δύο χώρες.

Η εξάρθρωση του ελληνικού κυκλώματος αποκάλυψε πώς διεθνή δίκτυα αυτοδίδακτων χημικών, διαμεσολαβητών και αχυρανθρώπων εξοπλίζουν με πρώτες ύλες και μηχανήματα αυτοσχέδια εργαστήρια αναβολικών και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με σχετικές δικογραφίες των ελληνικών, αλλά και των αμερικανικών αρχών που μελέτησε η «Κ», ο 31χρονος «Ρόι» ζει μόνιμα στην Τουρκία (όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται και σήμερα) και στο παρελθόν επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα. Την περίοδο 2008-2010 είχε κατηγορηθεί για διακίνηση αναβολικών με τον πατέρα του, ενώ το όνομά του εμφανίζεται σε σχετικές υποθέσεις στην Καλιφόρνια και στο Τενεσί των ΗΠΑ. Φέρεται ακόμη να διατηρούσε για μια περίοδο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη και σκόπευε να επεκτείνει την παράνομη δραστηριότητά του στην ίδια πόλη εστιάζοντας σε συναλλαγές μέσω κρυπτονομισμάτων για να καλύπτει τα ίχνη του.

Διατηρούσε και δική του ιστοσελίδα πώλησης αναβολικών, η οποία πλέον είναι ανενεργή. Εκεί είχε αναρτήσει λεπτομερείς οδηγίες για τους πελάτες του, ζητώντας να εξοφλούν τις παραγγελίες εντός 48 ωρών και να μη ρωτούν από ποια χώρα θα γίνει η αποστολή.

Ο «Ρόι» φερόταν να είχε δύο συνδέσμους με τους οποίους συνεργαζόταν στην Ελλάδα, ένας εκ των οποίων συνελήφθη το 2019 με την κατηγορία ότι παρασκεύαζε αναβολικά σε αποθήκη στα Ψαχνά Εύβοιας. Η Οικονομική Αστυνομία κατάφερε να αποκαλύψει τη δράση του ελληνικού κυκλώματος αξιοποιώντας πληροφορίες που έφτασαν αρχικά από το εξωτερικό, όταν μια προμήθεια με σκόνες από την Κίνα δεν κατέληξε στον τελικό προορισμό της.

«Σκυλοτροφές» από Κίνα

Τα δέματα ταξίδευαν καμουφλαρισμένα ως σκυλοτροφές, αλλά στις 19 Οκτωβρίου 2018 ανακαλύφθηκε το πραγματικό περιεχόμενό τους και δεσμεύθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της Δρέσδης. Παράλληλα, στην Αυστρία εντοπίστηκε και άλλο πακέτο με αναβολικά το οποίο είχε σταλεί από την Ινδία. Και στις δύο περιπτώσεις στα στοιχεία του παραλήπτη είχε δηλωθεί το ίδιο ελληνικό τηλέφωνο, ενώ τελικός προορισμός τους ήταν η Χαλκίδα.

Σύμφωνα με το ελληνικό κατηγορητήριο, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019 είχαν καταλήξει στην ίδια αποθήκη των Ψαχνών και 18 δέματα από τη Γαλλία. Αποστολέας εκείνων των δεμάτων ήταν Κινέζα υπήκοος, κάτοικος Γαλλίας, η οποία συνελήφθη από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές.

Όπως ανακοίνωσε η Europol την περασμένη Πέμπτη, οι γαλλικές αστυνομικές αρχές στις πρόσφατες έρευνές τους κατάσχεσαν 1.125 φιαλίδια και 4.615 δισκία απαγορευμένων ουσιών καθώς και τρία κιλά πρώτης ύλης παραγωγής αναβολικών αξίας 150.000 ευρώ. Οι περισσότερες πρώτες ύλες στα γαλλικά εργαστήρια προέρχονταν από την Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των σκευασμάτων οι γαλλικές αρχές εντόπισαν και ορισμένα τα οποία είχαν σταλεί από την Ελλάδα.

Πηγή:kathimerini.gr

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]