Saturday, April 20, 2024

Latest Posts

Στο υπουργείο Εργασίας ο Μητσοτάκης, συζήτηση για εκκρεμείς συντάξεις και χρόνος εργασίας

Το μήνυμα ότι η απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την σημερινή επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας.

Σήμερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεπερνούν τις 300.000 και όπως έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός είναι ένα «σαράκι» που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που το υπουργείο Εργασίας έχει να διαχειριστεί «καυτά» θέματα, όπως τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας εν μέσω της πανδημίας, τη σύνταξη των σχεδίων νόμων για τα εργασιακά, την κατάρτιση για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και της επικουρικής ασφάλισης.

Ωστόσο το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων αποτελεί πρώτο στόχο του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις κυμαίνονται κοντά στις 170.000, ενώ στην αναμονή είναι και 120.000 αιτήσεις για επικουρικές, όπως και περίπου 12.000 εφάπαξ βοηθήματα.

Οι εκκρεμότητες εμφανίζουν διαρκή και αμείωτη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2020, ενώ αυξητικά κινούνται και οι νέες αιτήσεις. Για το 2020 εκτιμάται ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων έφτασε περίπου τις 160.000 συνολικά.

Έτσι το επόμενο τρίμηνο αναμένεται ιδιαίτερα παραγωγικό για το υπουργείο Εργασίας το οποίο «τρέχει» τρία σχέδια νόμου:

Σε ότι αφορά το εργασιακό σχέδιο νόμου, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στις υπερωρίες, ενώ θα περιλαμβάνει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.
Στην συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κατάρτιση προκειμένου να ωφεληθούν κλάδοι όπως ο τουρισμός που έχει εποχικό χαρακτήρα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την επικουρική ασφάλιση για τους νέους εργαζομένους όπου το αναδιανεμητικό σύστημα θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό. Το νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων θα νομοθετηθεί φέτος για να εφαρμοστεί το 2022.
Το νέο σύστημα:

– Δεν επιφέρει καμία αλλαγή και δεν θίγει τις συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη.
– Δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Η βασική διαφορά του νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων είναι ότι οι εισφορές και οι συντάξεις γίνονται ατομικές με τον «προσωπικό κουμπαρά» ασφάλισης και σύνταξης. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επενδύει τα χρήματά του ή απλώς να τα τοκίζει και να παίρνει παροχές ανάλογες της απόδοσης των επενδύσεων.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]